węch

olfaction

powonienie, zdolność odczuwania zapachów; węch ma dualną naturę – odbiera sygnały z zewnątrz (orthonasal) oraz z wnętrza ciała (retronasal); orthonasal aktywuje się przy wdechu (przez nos) i odpowiada za odbiór zapachów z otoczenia, retronasal aktywuje się podczas wydechu (przez nos) i odpowiada za odbiór zapachu z jamy ustnej; składa się on na wrażenie smaku jedzenia; degustacja węchowa; lotne substancje; nos; posmak; atak

węgiel enologiczny

charbon oenologique

węgiel pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego używany do odbarwienia białych win, które podczas winifikacji uległy niezamierzonemu zabarwieniu, głównie przez czerwone skórki winogron

wein

wine | vin

(niem.) Tafelwein

Weingut

winery | établissement vinicole

(niem.) winnica lub winiarnia, przedsiębiorstwo winiarskie posiadające własne uprawy winorośli wykorzystywane w produkowanych przez siebie winach

Weinkelerei

(niem.) przedsiębiorstwo winiarskie, które w większości kupuje winogrona do wytwarzanych przez siebie win

Weissherbst

(niem.) dosł. „biała jesień”; różowe wino produkowane z jednej odmiany czerwonych winogron oznaczonych na etykiecie, np. spätburgunder; to specjalne wino, przynajmniej klasy QbA, wytwarza się w Ahr, Rheingau, Rheinhessen, Pfalz (Palatynat), Wirtembergii, Badenii i niemieckojęzycznej Szwajcarii; nie ma formalnych wymagań dotyczących koloru, może występować w zakresie od słomkowozłotego do ciemnoróżowego; może być wytrawne po słodkie (np. eiswein z odmiany spätburgunder); rotling; schillerwein; Badisch rotgold; blanc de noirs; bleichert

wełna mokra

wet wool | laine mouillée | chien mouillé | tease wet | suint

mokra wełna

werbena

verbena | verbina | verveine

aromat kwiatowy, elegancki zapach werbeny (taki jak olejku do kąpieli lub prowansalskich kosmetyków) pojawia się w niektórych młodych winach białych, szczególnie w moelleux znad Loary

wermut

vermouth

aromatyzowane, wzmacniane wino, właściwie śródziemnomorski aperitif na bazie wina, alkoholu lub vin de liqueur oraz aromatycznych ziół, przypraw i korzeni; najczęściej stosuje się piołun (w j. niem. „wermut”), ale też wiele innych ziół i substancji, takich jak chinina, kolendra, jałowiec, goździki, skórka pomarańczy, płatki róż, rumianek, gałka muszkatołowa; niekiedy słodsze, ciemniejsze typy w. nazywa się włoskimi, lżejsze, bardziej wytrawne – francuskimi; słodkie w. najczęściej stosuje się do koktajli, wytrawne jako aperitif, ponieważ zawarty w nim piołun wzmaga trawienie; do produkcji w. używa się także jako bazy mistelli; do bardziej znanych marek należą włoskie Martini i Cinzano, francuskie Chambery, chorwacka Istra; hypocras

werniks

varnish | vernis

typowy zapach bardzo starych win wzmacnianych spowodowany utlenianiem się alkoholu po długim okresie starzenia; werniksowo-dębowe nuty podobne są do aromatu destylatów winnych (eau-de-vie) lub spirytusu starzonego w dębie; aromaty eteryczne; aromaty chemiczne