ubogie

poor | indigent | pauvre

wino niekoniecznie całkiem złe, ale któremu brakuje charakteru lub jakości, zwykle jednego z elementów stanowiących o jakości trunku, np. kwasowości, długości; słabe

uczciwe

franc | loyal | honest | honnete

syn. wina przyzwoitego; wino rzetelne, porządne, bez wad, trochę więcej niż typowe, bezpośrednie, proste; wyrażenie bez konotacji pozytywnych czy negatywnych; nieco protekcjonalne określenie dobrze zrobionego, ale raczej zwykłego, codziennego wina; szczere

ugotowane

baked | cooked | échaudé

lub „upieczone”; zwykle wada wina objawiająca się ciężkim, słodkim, czasem śliwkowym lub skarmelizowanym zapachem i smakiem (przejrzałe); określa się tak wina, które pachną i smakują jak ugotowane; problem ten najczęściej występuje w klimacie gorącym, w którym brakuje opadów, kiedy winobranie przeprowadzono w zbyt wysokiej temperaturze lub zbierane winogrona były przejrzałe albo moszcz utleniony, czyli pozostawał zbyt długo w kontakcie z powietrzem (taki moszcz daje zwietrzałe, często aż brązowe wina); wina u. zdarzają się w Dolinie Rodanu, Kalifornii, Republice Południowej Afryki czy w Australii; na Maderze „gotuje” się wina w procesie zwanym estufagem, tworząc trunki o nieco przypalonym, karmelowym smaku: w tym przypadku nie jest to wada, lecz cecha charakterystyczna tego wina; zapach u. wina może pochodzić także od mocno przypalonej beczki; madera; aromatów rodziny; dąb; dębowe, grzanka; typy win

ulaż

ullage | topping up | ouillage | headspace | broached | emptying | faire le plein d'une barrique | vidange

w winiarstwie oznacza niewypełnioną winem na skutek parowania część butelki lub beczki; przy dużym ubytku wina istnieje poważne ryzyko utlenienia trunku, a nawet całkowitego zepsucia; u. oznacza także regularne uzupełnianie tego ubytku, głównie w beczkach, by wino nie utleniało się lub nie skwaśniało; tylko w nielicznych, wielkich winach butelkowanych wymienia się korki i uzupełnia ubytki wina; aby zapobiec utlenieniu wina, do pustej przestrzeni można wprowadzić gaz obojętny (azot, dwutlenek węgla); dawniej w tym celu używano oliwy; na aukcjach winiarskich wielkość u. w butelce ma poważny wpływ na cenę wina; nazwa pochodzi od francuskiego słowa „œil” – oko, czyli otworu służącego m.in. do uzupełniania u., zamykanego szpuntem; u. uzupełnia się regularnie tej samej jakości winem, nawet 2 razy w tygodniu; kwaśnienie wina

ulotny

elusive | fugasse

dosyć tajemniczy termin degustatorów wina oznaczający krótkotrwały aromat, trudno definiowalny, nieuchwytny, przelotny; także wino krótkie na podniebieniu

umami

smak wyczuwalny w wielu potrawach kuchni azjatyckiej, skorupiakach, oleistych rybach; chociaż nieobecny w winach, jest dość istotny w przypadku doboru wina do potraw, gdyż wzmaga wrażenie goryczy w winie, może również nadać trunkowi metaliczny posmak

unikalne

unique

wino o szczególnym charakterze, wyróżniające się pośród innych zupełnie odmiennym stylem

upośledzone

backward

wino nierozwinięte; określenie używane do opisu wina, które nie rozwinęło się tak, jak należałoby oczekiwać po jego wieku i stylu; forward

urocze

charming | charmant | enchanteur

nieprecyzyjne określenie wina o pięknym bukiecie i atrakcyjnej sukni; czarujące; atrakcyjne