oleiste

oily | onctueux

wino o teksturze gęstszej niż wino tłuste; jako określenia degustacyjnego używa się go w stosunku do dającego na podniebieniu wrażenie tłustości bogatego wina, gładkiego, aksamitnego, kremowego, miękkiego z powodu dużej zawartości gliceryny; wino o nieco niższej kwasowości, czasami trochę zbyt łagodne; zwykle zdarza się to w przypadku ograniczania wydajności z jednego krzewu, szczególnie w wysokiej klasy chardonnay i w słodkich winach z późnego zbioru; cecha widoczna także w winach starszych, w związku ze spadkiem kwasowości lub w przypadku win z niektórych odmian, takich jak riesling, gewürztraminer, chardonnay, godello lub albariño;  zawiesiste

oleiste

oily | ouctueux | huileux

wino o podejrzanym wyglądzie, lepkie jak olej, o mdłym smaku, może być objawem choroby wywołanej przez bakterie; dotyczy na ogół win białych

oliwkowy (z zielonych oliwek)

green olive | olive vert

aromat zaliczany do aromatów owocowych lub aromatów roślinnych, specyficzny, obecny w niektórych czerwonych winach wybrzeża Morza Śródziemnego; często występuje w cabernet sauvignon, może zaskakująco kojarzyć się z zapachem czarnej porzeczki lub cassis

oloroso

olorosso

(hiszp.) dosł. „pachnące”; bazowy, wytrawny, najciemniejszy styl sherry (obok fino), w kolorze od bursztynowego po głęboki mahoń; o. są mocniejsze od fino, bardziej krzepkie, ostre, pozbawione ich delikatności, pełne ciała; powstają, kiedy warstwa flor jest bardzo cienka, anemiczna lub nie utworzy się wcale, gdy wino się zestarzeje i częściowo ulegnie utlenieniu, ściemnieje; o. jest bogate, korpulentne, bursztynowe, o ciepłych, potężnych, złożonych, zaokrąglonych aromatach, wśród których przeważają orzechy włoskie, balsamiczne nuty szlachetnego drewna, tytoniu i jesiennych liści, prażenia, warzyw; wyczuwalne też są nuty korzenne, trufli i skóry; o. stanowi znakomity aperitif, smakuje szczególnie do wędzonej szynki; najlepsze leżakują bardzo długo w systemie solera, mają intensywny, charakterystyczny smak rancio, nieco bardziej przypalony niż amontillado i elegancki, wytrawny finisz; o. zwykle zawiera 17–22% alkoholu; stopniowa utrata wody na skutek transpiracji przez pory dębowych bota i parowania spowodowanego suchym powietrzem w bodedze ułatwia proces koncentracji, umożliwiając uzyskanie gładkiej struktury i złożoności; stare o. mogą osiągnąć stężenie alkoholu wynoszące powyżej 24%; jedno z nielicznych win odpowiednich do dań z jaj i szparagów, a także czerwonych mięs, dziczyzny, gulaszu, potrawek i leśnych grzybów; najlepsze są stare o., do legendarnych należy Matusalém firmy Gonzalez Byass; nazwy o. używa się często dla określenia wszystkich ciemnych, bogatych, od półsłodkich do słodkich stylów sherry; sherry z natury są całkowicie wytrawne; słodki styl o. tworzy się przez dodanie do niego słodkiego wina pedro ximenez; o. serwuje się w temperaturze 12–16°C, w zależności od wieku wina (średnio 5–15 lat); najlepsze są perfekcyjne nawet po 100 latach i więcej; w tym stylu tworzy się także wina w Montilla, o mahoniowej sukni, pełne ciała, miękkie i bardzo aromatyczne, które mogą być także wytrawne lub z odrobiną słodkości; almacenista; amoroso; cream sherry; manzanilla; manzanilla pasada; palo cortado; pale cream; vino de color; raya; fino amontillado; słodkość sherry

opalizujące, opalescencja

opalescent | diapré

in. mieniące się; określenie dotyczące sukni wina; wskazuje na wino na najlepszej drodze do zmętnienia, nie całkiem klarowne, z tęczową, opalizującą powierzchnią przypominającą opal; często dzieje się tak, gdy wino zostanie zbyt wcześnie rozlane do butelek; również oznaka choroby; wada wyglądu wina; skala przezroczystości

ordinaire

generic

(fr.) uwaga na etykiecie win francuskich, charakterystyczna dla zwykłych, codziennych win stołowych do bieżącego spożycia; określa wina będące przeciwieństwem win z apelacją lub win typu vin de pays czy miejscem pochodzenia; w Polsce najczęściej występuje na etykietach win burgundzkich typu generic, popularne np. bourgogne ordinaire, bourgogne grand ordinaire; nie należy tego określenia kojarzyć z polskim określeniem „ordynarne”; popularne wino; pospolite; vin ordinaire