Oechsle, skala Oechslego

scale Oechsle | Oechslé | degré Oechslé

symb. Oe; skala pomiaru cukru w moszczu bazująca na jego gęstości; służy do tego areometr Oechslego (1774–1852) wskazujący na liczbę gramów alkoholu możliwych do uzyskania z 1 dcm3 moszczu po całkowitym odfermentowaniu cukru; w Niemczech waga moszczu decyduje o możliwości sklasyfikowania wina w grupie Prädikat; stopień Oechsle’go wskazuje różnicę między ciężarem właściwym moszczu a ciężarem właściwym wody; podobnie jak skala Brixa odnosi się do całkowitej gęstości moszczu gronowego, stopnie Oechsle’go wskazują gęstość moszczu wyrażoną w gramach na litr i pomniejszoną o 1000, np. 80°Oe oznacza moszcz gronowy o gęstości 1080 g/l; podstawowa skala używana w Niemczech, Szwajcarii i Luksemburgu, służąca do określenia poziomu dojrzałości winogron; QmP; KMW; Baumé; brix; waga moszczu

off-dry

moelleux

(ang.) mało precyzyjne określenie win niezbyt wytrawnych, z nutą kwasową, wyczuwalną słodkością, ale zbyt słabą, by móc nazwać je słodkimi; na ogół są to wina nieco słodsze niż półwytrawne; moelleux; demi-sec; doux; feinherb

ogon pawia

queue de paon (faire la) | peacock (make) | peacok's fan

porównanie związane z winem o pięknym i długim finiszu; caudalie

oidium

powdery mildew | true mildew | uncinula necator | oidium

proszkowaty grzyb, który przedostał się w 1847 r. z Ameryki do Île-de-France, niszczący winnice europejskie w połowie XIX w.; obecnie jego występowanie jest kontrolowane poprzez opryski; ponieważ o. powoduje obumieranie liści, wino ma nienaturalnie niską zawartość alkoholu, słaby i nieczysty kolor; w 1863 r. nastąpiła jeszcze większa plaga, która prawie całkowicie zniszczyła winnice w Europie – filoksera

oko

oeil | aspect | appearance

in. wygląd wina (degustacja wizualna); pierwszy etap degustacji informujący o kolorze, lepkości, przejrzystości i głębi wina; w tej fazie degustacji ocenia się jego klarowność, połysk, płynność, a nawet ogólną harmonię; wygląd i kolor często zapowiadają, czy smakowanie wina będzie przyjemnością; degustacja; suknia; nos; podniebienie; finisz

oko kuropatwy

partridge's eye | partridge eye pink | oeil de perdrix

kolor wina przypominający kolor oczu kuropatwy, opisujący białe wino z czerwonych winogron o różowawym odcieniu, z niuansami pomarańczowymi; obecnie na etykietach pojawia się raczej określenie vin rosé lub vin gris; wyrażenie, które można znaleźć w starych notatkach lub tekstach poetyckich, współcześnie rzadko używane, odnoszące się głównie do win burgundzkich, szampańskich i różowych win z kantonu Neuchâtel w Szwajcarii; we Włoszech określenia tego (occhio di pernice) używa się w odniesieniu do koloru vin santo, w którym uzyskanie go wiąże się z dodaniem do białego wina odrobiny czerwonego; podobny kolor ma schillerwein oraz różowe szampany z pinot noir; różowe wino

okrągłe

rondeur | round | rounded | plump | rond

in. zaokrąglone; wyrażenie najczęściej używane dla opisania win mało wyrazistych, wskazujące na strukturę wina o gładkiej teksturze, zwykle dojrzałego; określenie win miękkich, łagodnych, przyjemnych w smaku, mięsistych, pełnych, lekkoaksamitnych, harmonijnych, zrównoważonych (równowaga), gładkich, łatwych w piciu, o nieco niskiej kwasowości, dających w ustach przyjemne wrażenie krągłości, gęstości, ale bez ciężkości; pożądana cecha wina pojawiająca się, kiedy utraci swoją młodość i osiąga dojrzałość w butelce, a taniny miękną, łagodnieją; opisuje się w ten sposób smaki i zapachy oraz wrażenia z wyczuwalną kompletnością, bez charakterystycznej dominanty; krągłość wina jest synonimem tłustości, chociaż wino o. kojarzy się lepiej niż tłuste: taniny, kwasygliceryna są wystarczająco obecne, ale wyczuwalne raczej jako niuans smakowo-zapachowy; przeciwieństwo wina kanciastego,szorstkiego; często używane w odniesieniu do win młodych, z miękkimi taninami i niskiej kwasowości, ale także w stosunku do dobrych bordeaux, które utraciły swą młodość i ostre taniny; wyrafinowane; krągłe; zaokrąglone; lepkie