odmiany międzynarodowe

international variety | variété international

odmiany winorośli uprawiane niemal we wszystkich regionach winiarskich świata, np. cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, tempranillo, sangiovese, nebbiolo; z natury wina z nich uzyskane są rozpoznawalne przez degustujących, często wzmianka o nich pojawia się na etykietach win

odmiany neutralne

neutral grape varieties | cépages neutres

przeciwieństwo odmian aromatycznych, np. trebbiano (we Francji znana jako ugni blanc, używana głównie do tworzenia destylatów w produkcji koniaków i armaniaków); odmiany dające wina o neutralnym aromacie, niskiej zawartości alkoholu, wysokiej kwasowości, służące często do tworzenia kupaży; także airén, macabeo, chasselas, melon, a nawet chardonnay; sur lie

odmiany ulepszające

cépage améliorateur | improving variety

odmiany winorośli poprawiające jakość win regionalnych, np. w Langwedocji mourvedre, syrah i grenache, które wprowadza się na miejsce carignan, cinsault i innych; procentową zawartość odmian ulepszających regulują przepisy apelacyjne

odparowywanie

evaporation

przekształcanie cieczy w parę; w trakcie rozwoju i élevage wino ulega odparowaniu, głównie przez pory drewna, tworząc w beczce ulaż, który musi zostać uzupełniony przez winiarza; podczas pobytu w piwnicy z beczek ulatnia się około 5% wina

odparowywanie próżniowe (moszczu)

évaporation sous vide | vacuum evaporation

metoda koncentracji moszczu w komorze próżniowej (ok. 25 mbarów); jej zaletą jest brak konieczności podwyższania temperatury, co sprzyja zachowaniu aromatów, koloru wina, zwiększeniu stężenia cukru oraz uniknięciu powstawania niepożądanych substancji

odświeżające

rafraîchissant | refreshing

wino przyjemne, gaszące pragnienie, świeże, o dobrej  kwasowości, z nerwem, ewentualnie ożywione niewielką ilością dwutlenku węgla

odświeżanie wina

refresh a wine | rejuvenate | rajeunir | rafraîchir

dodawanie do starego wina odpowiedniej ilości młodszego, aby je ożywić, odmłodzić, dodać mu życia; wigoru może także dodać pewna ilość dwutlenku węgla lub alkoholu; o. młodego wina jest nieodłącznym warunkiem kwitnienia flor, niezbędnego przy produkcji sherry, szczególnie przy tworzeniu fino

odszypułkowywanie

destemming | égrappage | éraflage | égrenege

fakultatywny proces usuwania szypułek i łodyg z kiści winogron przed fermentacją, praktykowany głównie przy wyrobie win czerwonych; niedojrzałe szypułki mogą spowodować niedojrzały, zielony smak wina; w zależności od okoliczności o. może być wykonywane całkowicie, częściowo, a nawet zabronione, tak jak w przypadku Szampanii czy Beaujolais

odwirowywanie

centrifugation

proces, którego celem jest jak najszybsze oczyszczenie większości drobnych cząsteczek i osadów w początkowej fazie winifikacji; ten rodzaj klarowania nie ma żadnego związku z filtrowaniem czy kolażem wykonywanym bezpośrednio przed butelkowaniem; o. poddaje się też wiele win białych, co niestety mocno je zubaża; wirówka

odwrócona osmoza

reverse osmosis | concentration by reverse osmosis | osmose inverse

osmoza odwrócona