niezdecydowane

undecided | indécis

wino o nieokreślonym kolorze, ostrości, mało precyzyjne, trudne do zdefiniowania

niezgrabne, niezdarne

ponderous | clumsy | lourdaud

wino dosyć ciężkie, mało pociągające, mniej zrównoważone (równowaga) niż serdeczne; cechuje się wysokim stężeniem alkoholu i niewielką zawartością kwasów i tanin; przeciwieństwo wina eleganckiego, szlachetnego, wytwornego; pospolite; rustykalne

niezrównoważone

unbalanced | déséquilibré

przeciwieństwo wina zrównoważonego (równowaga); wino, któremu brakuje jakiegoś elementu, najczęściej jednak takie, w którym jeden element dominuje nad drugim, np. jest zbyt taniczne, ma zbyt wysoką kwasowość lub brak mu owocowości; elementami tymi mogą być kwasy, taniny, alkohol, cukier resztkowy (w białym winie); warto pamiętać, że kwasy i taniny zwiększają brak równowagi, natomiast kwasy i cukier doskonale się równoważą

niuans (odcień)

hint | accent | tonalité | touche | nuance | undertones

lub nuta, może być aromatyczna (kwiatowa, korzenna, zapach prochu itp.), smakowa, kolorystyczna (jasnożółta, słomkowa, złota), taninowa, słodka; jej dyskretna obecność, czasem ledwie zauważalna, może m.in. wskazywać na wzrastającą złożoność wina w związku z jego ewolucją; niuanse aromatyczne i smakowe

niuanse aromatyczne i smakowe

aromatic and flavor nuances | nuances aromatiques et la saveur

fr. „nuance” – odcień, „nue” – chmurka, obłok; subtelne, drugoplanowe, niedominujące aromaty lub smaki wina; drobne odcienie smakowe (smak), zapachowe (zapach) lub sukni wina, dodające mu złożoności; wina białe mogą mieć kolor białego złota, bladej żółci, jasnożółty, słomkowy, kanarkowy, bursztynowy; wina czerwone mogą mieć odcień (n.) fioletu, czereśni, purpury, granatu, rubinu, dachówki, pomarańczowej czerwieni, czerwonobrązowy; w odniesieniu do smaku zwykle nie odnoszą się one bezpośrednio do odmiany lub wina, może to być n. dębowy czy taninowy, owocowy, truflowy, roślinny, krzemienny itp.; bogaty wachlarz różnych n. aromatycznych i smakowych wina tworzy jego złożoność; niuans; dominanta

NM

(fr.) skr. od négociant-manipulant; recoltant-manipulant; coopérative-maniuplante

nos

nose | nez | nez du vin

ogólne określenie odnoszące się do zespołu właściwości aromatycznych danego wina; ludzki nos jest najistotniejszym, najbardziej wrażliwym organem degustacyjnym nierozerwalnie związanym z zapachem; ok. 1,5 mln receptorów zapachowych potrafi rozróżnić niezwykle bogatą gamę zapachów i smaków; większość wrażeń smakowych, nawet jeśli się tego nie uświadamia, rejestruje się węchem; próg percepcji zapachów jest różny i wraz z wiekiem podwyższa się, ale w odróżnieniu od smaku węch można nieco wytrenować, stąd nie zawsze z odczuwaniem zapachów młodzi ludzie radzą sobie lepiej; w degustacji wina n. oznacza zespół aromatów wydzielanych przez wino lub bukiet, chociaż ten termin odnosi się bardziej do win starzejących się w butelce, kiedy ich owocowy aromat przekształcił się w bardziej złożone zapachy; technicznie jest drugim etapem degustacji wina, analizą aromatów postrzeganych węchem; niektórzy odnoszą ten termin do szczególnie intensywnego bukietu, na ogół jednak określenie to nie nosi w sobie konotacji jakościowych; często mówi się, że wino ma „dobry nos” lub „nie ma nosa”; n. (aromat, bukiet) może być: zepsuty, klasyczny, złożony, rozwinięty, dyskretny, podejrzany, ekspresyjny, korzenny, słaby, zamknięty, czysty, mocny, mineralny, przyjemny, zdrowy, uczciwy, typowy, roślinny, żywy; degustacja węchowa; woń; posmak