liquer de dosage
(fr.) likier uzupełniający; dosage d’expedition
liqueur d’expedition
shipping liqueur(fr.) dosage d’expedition
liqueur de tirage
dosage de tirage(fr.) dosage de tirage
liquoroso
fortified wine | vin liquoreuxliść laurowy
laurel | laurier | bayliść orzecha
walnut leaf | feuille de noyeraromat utleniony występujący w niektórych winach białych oraz winach utlenionych
liście pomidorów
tomato leaf | feuille de tomateliście porzeczki
currant leaf | feuille de cassis | feuille de groseillearomat roślinny występujący w żywych, pełnych wigoru niedojrzałych winach, szczególnie w cabernet sauvignon, sauvignon blanc i sémillon; zapach liści czarnej porzeczki przypomina nieco walerianę, wyczuwalny jest także w młodych, świeżo sfermentowanych winach z żywą kwasowością; pojawia się np. w pouilly-fumé, szczególnie przed fermentacją jabłkowo-mlekową; porzeczka czarna
liście, liściaste
feuillus (aromes de) | odeur de feuille | leafy | feuillearomat roślinny; wino o zapachu zielonych liści, przede wszystkim dębowych, ale także kasztanowca, bukszpanu, lipy lub orzecha; jeśli stanowi tylko minimalny niuans aromatyczny, poprawia złożoność wina; jeśli cecha ta zaczyna być przytłaczająca, ma wydźwięk pejoratywny; aromaty l. często są efektem starzenia w beczkach, ale mogą także pochodzić od odmiany winogron, np. bukszpan powiązany jest z fermentacją jabłkowo-mlekową szczepu sauvignon blanc; przyjemny jest aromat zwiędłych lub zeschłych liści czarnej porzeczki; ściółka leśna; zielone; zielne; roślinne; élevage; cassis
lisi
foxy | foxé | gout de renard | queue de renardlodge
(ang.) brytyjscy handlarze porto i madery określają tak budynki, w których wina dojrzewają, gdzie się je magazynuje, sporządza mieszanki oraz je butelkuje, przede wszystkim w Vila Nova de Gaia w Porto i w Funchal na Maderze; pochodzi od portugalskiego słowa „loja” oznaczającego sklep lub magazyn; sami Portugalczycy wolą używać określenia armazém