jednowymiarowe

one-dimensional | unidimensionnel

przeciwieństwo wina złożonego

jędrne

crisp | vif | nerveux

to samo co żywe; wino o kwaskowatatej cierpkości; jeśli nie jest przesadzona, jest cechą dobrego, białego wina; z nerwem

jedwabiste, jedwabistość

silky | soyeux

syn. wina aksamitnego na podniebieniu, bujnego, o zmysłowej teksturze; wino łagodne, miękkie, gładkie, czasami tłuste, oleiste, z delikatnymi, aksamitnymi taninami, ale nigdy twarde czy kanciaste; j. ma związek z równowagą i wiekiem wina (miękkie taniny); wino subtelne, delikatne, satynowe, zaokrąglone, delikatniejsze od giętkiego; wino harmonijneeleganckie, obok porównania do aksamitu jest najczęściej używanym metaforycznym określeniem tekstury wina, jego konsystencji; najbardziej jedwabiste są wielkie, czerwone burgundy, najlepsze wina deserowe, a także dobrej klasy wina z Pomerol; maślane

jéroboam

jeroboam | double magnum

w Szampanii i Burgundii duża butelka o pojemności 3 l, czyli 4 butelek standardowych; w Bordeaux określa się ją jako double magnum (podwójne magnum); butelki szampańskie

jesienne

autumnal | automnal

określenie win, których aromaty przypominają opadłe liście, grzyby lub wilgotną ściółkę leśną

jeżyna, jeżynowe

bramble fruit | mure sauvage | ronce | gout de ronce | blackberry

aromat owocowy; wino o lekkim i delikatnym aromacie i smaku j., charakterystycznym dla win tempranillo czy młodego zinfandela; zapach ten cechuje wielkie wina piemonckie, wina z Langwedocji-Roussillon (mourvedre, carignan) oraz Madiran (tannat); nutę j. mają także dojrzałe pinot noir oraz wina wytwarzane z odmiany malbec; często jako j. określa się zespół aromatów i smaków, w skład którego wchodzą porzeczka czarna, maliny, borówka czarna; aromat j. posiadają wina z gron zebranych w szczycie swojej dojrzałości

jod, jodyna

iodine | iode

aromat chemiczny, bywa uważany za aromat mineralny; j. nie występuje w wolnej postaci w przyrodzie, lecz w soli, np. w wodzie morskiej lub wodzie słodkiej: w tej formie absorbowany jest przez inne organizmy żywe (ptaki, algi), później w postaci nawozów (guano) lub pokładów soli, przez winorośl; przypomina aromat znad morskiego brzegu lub bagien; nuta j. pojawia się w niektórych chablis, nie jako dominanta, ale element podkreślający paletę mineralną; jest wyczuwalny w niektórych winach z odmiany muscadet znad Loary (wpływ Atlantyku), a nawet w winach z chenin blanc uprawianych bardziej na wschód (w rejonie Côteau du Layon, Savennières); na południu najbardziej „jodowym” winem jest sherry manzanilla z Sanlucar de Barrameda w Andaluzji, z winnic położonych blisko morza: ma słony smak niezwykle rzadko występujacy w winach, a odcień jest zbliżony do plamy po jodynie (stare złoto i brąz), który można zobaczyć w winach rancio i hojnych winach po ich długim, oksydacyjnym starzeniu; wodorosty morskie

jodła

fir | sapin

aromat balsamiczny obecny w niektórych czerwonych winach bordoskich (médoc, graves), podobny do sosny; pinia

jogurt

yoghurt | yaourt

nieprzyjemny aromat fermentacyjny spowodowany zmianami bakteryjnymi podczas fermentacji jabłkowo-mlekowej; najczęściej są to zapachy zjełczałego masła lub j.

jóven

young | jeune

(hiszp.) lub vino joven, vino del año, sin crianza lub – rzadziej – tylko garantía de origen; dosł. młode; określenie występujące na etykietach win hiszpańskich (szczególnie rioja), oznaczające wino sprzedawane rok po zbiorze, bez dojrzewania w dębie (lub mniej niż crianza), do szybkiego spożycia; gran reserva; reserva

jug wine

générique | vin de cruche

(ang.) amerykańskie określenie niedrogich, stołowych, popularnych win zwykle napełnianych w winiarniach do pojemników przynoszonych przez klientów; w Kalifornii popularna nazwa pospolitych win sprzedawanych w 2-litrowych butelkach (np. Carlo Rossi, Gallo); popularne; codzienne; karafkowe wino