humus

lub próchno, aromat trzeciorzędny z rodziny roślinnej (aromaty roślinne), obecny w czerwonych i białych winach dojrzewających; jeśli zapach ten jest zbyt mocno zaakcentowany, stanowi wadę wina będącą efektem zepsutych winogron lub uszkodzonej beczki; w dojrzałych winach zapach ten jest częścią złożonej palety aromatów wynikających ze zjawiska redukcji w butelce; przypomina on wtedy zwiędłe, rozkładające się liście, grzyby, porosty, ściółkę leśną; aromatów rodziny

hybryda

hybrid | hybride

szczep winorośli powstały poprzez łączenie odmian vitis vinifera z jedną z odmian innego gatunku, np. rdzennnie amerykańskiej vitis labrusca czy vitis rotundifolia, vitis riparia itp.; h. tworzy się w celu połączenia atrakcyjnych cech obu odmian, np. połączenie aromatów i smaków vinifera z odpornością na choroby oraz wczesnym dojrzewaniem labrusca; we Francji tworzenie h. jest zabronione; krzyżówka; odmiany; klon; filoksera

hydroliza

hydrolysis | hydrolyse

rozkład organicznych i nieorganicznych substancji chemicznych pod wpływem wody; taniny

hypocras

hippocras | hypokras

aromatyzowane wino, zarówno białe, jak i czerwone, bardzo popularne w średniowiecznej Europie; ziołowe wino, słodzone miodem, aromatyzowane cynamonem i imbirem; inne składniki, takie jak goździki, pieprz itp., miały charakter fakultatywny i zmienny; h. można uznać za protoplastę ponczu i dzisiejszego wermutu, traktowany był jako aperitif lub digestif; był ulubionym trunkiem w XVII-wiecznej Anglii; nazwa, według legendy, pochodzi od Hipokratesa, greckiego lekarza, prekursora współczesnej medycyny, żyjącego w V w. p.n.e.; grzane wino; korzenne