FESTUS.PL

finezja aromatyczna

obok intensywności aromatycznej finezyjność lub harmonia aromatów ma wielkie znaczenie dla większości degustujących, szczególnie tych, którym sprawia to szczególną przyjemność (hedonistyczne); dla opisania f.a. wina używa się takich słów, jak: nieprzyjemne (bez charakterystycznej świeżości, złożoności aromatycznej i typowości), szorstkie (któremu brak subtelności, delikatności, o niskiej jakości i nieznajdujące aprobaty), pospolite lub zwyczajne (banalne, bezbarwne, nudne, niskiej jakości), przyjemne, delikatne (atrakcyjne aromaty, którym brak jednak złożoności i rasowości), eleganckie, dystyngowane (wina o przyjemnym, wyróżniającym je od innych zapachu), rasowe (których jakość aromatyczna można wyraźnie umiejscowić, np. w określonej apelacji), typowe (zapach mający odmianowy charakter lub z łatwo rozpoznawalnego terroir), bogate (wyraziste, o dużej złożoności aromatycznej), trywialne, nietypowe, technologiczne (kiedy cechy odmianowe i terroir są zdominowane przez metody winifikacji i techniki élevage); finezja; typowe

Exit mobile version
Przejdź do paska narzędzi