eteryczne

ethereal | éthéré

określenie charakteryzujące alkohol, wina wzmacniane i wina o określonej intensywności alkoholu w ich oksydacyjnej ewolucji; moc alkoholu ujawnia aromaty typu rancio; jako e. określa się też wina o wysokiej, lotnej kwasowości, co może być pierwszą oznaką zamieniania sie wina w ocet; typowa cecha mało stabilnych, młodych lub starych win albo z dużą zawartością alkoholu; cechę tę mogą też mieć wina podczas fazy powolnego utleniania w dębie; pozytywny aspekt win w Hiszpanii znanych jako generoso; lotne, aromaty eteryczne

etykieta wina

wine label | étiquette | étiquette de corps | label

istotny element butelki z winem; zawiera konieczne, określone prawem informacje o winie, takie jak nazwa, pochodzenie, zawartość alkoholu, producenta, pojemność itp.; często piękny element dekoracyjny, nawet o wymiarze artystycznym (np. specjalnie projektowane etykiety dla Château Mouton Rothschild), nie zawsze są papierowe, bywa, że są różnymi technikami umieszczane bezpośrednio na butelkach (porto, madera); część informacji, głównie zmiennych (np. rocznik, temperatura spożycia itp.) bywa umieszczana na tzw. kontretykiecie przyklejonej po przeciwnej stronie e. właściwej; kontretykieta jest elementem fakultatywnym; do końca XVIII w. butelki nie miały etykiet; klienci mieli szczęście, jeżeli na butelce znajdowali herb producenta lub jego inicjały, wówczas identyfikowano wytwórcę wina, a nie zawartość butelki; e. pojawiły się znacznie później i określały już zawartość butelki; koloratka

eukaliptus

eucalyptus

aromat roślinny (aromaty balsamiczne) obecny w wielu wytrawnych winach białych i czerwonych; wino o zapachu wiecznie zielonego drzewa eukaliptusowego; wspólna cecha aromatyczna kalifornijskich cabernet sauvignon i pinot noir (z Napa Valley), także czerwonych win australijskich z winnic położonych w sąsiedztwie drzew eukaliptusowych; niuans aromatyczny czasami występujący w najlepszych rocznikach Château Latour; przypomina nieco liść laurowy, miętę, zapach garrigue, który jest znakiem rozpoznawczym czerwonych win prowansalskich; akcenty aromatu eukaliptusowego występują w niektórych starzejących się alzackich muszkatach i rieslingach

ewolucja wina

evolution of wine | évolution de vin

rozwój wina

extra dry

extra sec

szampan (lub inne wino musujące), jeszce dość wytrawne, o zawartości cukru 1–17 g/l; wino e.d. zawiera określoną ilość likieru uzupełniającego złożonego ze starego wina i/lub alkoholu, z dodatkiem cukru z trzciny cukrowej; słodkość win musujących i spokojnych; dosage

extra reserve madeira

rzadka kategoria madery, którą zmieszano z co najmniej 15-letnich win; bywa, że na etykiecie wzmiankowane są jako „15-years-old reserve”, chociaż prawo dopuszcza komercjalizację win 20-, 30- i starszych niż 40-letnich (podobnie jak w porto tawny); madery e.r. są znakomitymi winami dającymi wrażenie elegancji, kremowe, o zmysłowej harmonii, ale z wyraźną ostrością; jest to niepowtarzalne wino samo w sobie, może, ale nie musi, towarzyszyć posiłkom; warto przed podaniem je dotlenić, może wówczas rozwinąć bogatą złożoność aromatów; wina te są podobne do 10-letnich, ale mają głębszy smak i aromat utrzymujący się dłużej