Umbria

Umbria leży w samym sercu Włoch, na wschód graniczy z Marche, na zachodzie z Toskanią, na południu z Lacjum. W centrum leży Perrugia, najważniejsza winiarska część Umbrii. Winnice zajmują 16 500 hektarów.

MONTEFALCO SAGRANTINO
Apelacja położona wokół Montefalco, na południe od Perugii. Jest jednym z najbogatszych i zróżnicowanych dystryktów w regionie. Tradycje winiarskie sięgają Średniowiecza i zwiazane są z Benedyktynami. Najsławniejszą miejscową odmianą jest Sagrantino.

TORGIANO ROSSO RISERVA
Apelacja położona wokół małego umbryjskiego miasteczka o tej samej nazwie, niedaleko Perugii. Winnice położone są na wzgórzach doliny rzeki Chiascio, która łączy się tutaj z Tybrem. Charakterystyczna wieża w miasteczku pochodzi ze Średniowiecza. Wina Torgiano Rosso Riserva znane są na całym świecie. W pięknym Graziani-Baglioni Palace znajduje sie muzeum wina. Nazwy obu apelacji pochodzą od miejscowości wokół których rozpościerają się winnice.

ASSISI
Asyż, dzięki Świętemu Franciszkowi, jest jednym z najważniejszych duchowych centrów Chrześcijaństwa. Z drugiej strony uchodzi za jedno z centrów kulinarnych Włoch. Dzięki temu butelka miejscowego wina może stać się duchowym przeżyciem. Kościoły, średniowieczne mury, klasztory, zamki oraz kryte dachówką zabudowania gospodarskie tworzą niezwykły, pełen spokoju krajobraz. Wina z Asyżu są dosyć lekkie, o delikatnym bukiecie.

COLLI ALTOIBERINI
Najbardziej na północ wysunięte AOC Umbrii, w prowincji Perugia – Altotiberini, górna częć Doliny Tybru, stąd nazwa. Winnice położone są na obu brzegach Tybru, mają piękną ekspozycję. Ponad 350 hektarów winnic i około 125 producentów.

COLLI AMERINI
Położone jest na południowy-wschód od Tybru, w prowincji Terni. Colli Amerini od dawna znane jest przede wszystkim ze znakomitej oliwy extra virgin. Częściowo winorośl wyparła drzewa oliwne. Wino tu produkowane było przede wszystkim na potrzeby lokalne, z czasem osiagnięto jakość uprawniajacą do uzyskania statusu DOC (w 2000 roku).

COLLI DEL TRASIMENO
Nazwa pochodzi od znajdującego się tu jeziora. Prawie 1800 hektarów winnic i 550 producentów. Obszar określany jako zielone serce Włoch, produkuje wina od niepamiętnych czasów.

COLLI MARTANI
Leży na północ od Bettony, na prawym brzegu Tybru. Z Etrurri, w czasach Aleksandra Wielkiego, eksportowano wino nawet do Grecji. Pliniusz Starszy w swojej Historii Naturalnej opisuje wionorośl, którą dziś znamy jako Grechetto, szeroko rozpowszechnionej w całej Etrurii.

COLLI PERUGINI
Położone jest na południe od Peruggi, na prawym brzegu Tybru. Uprawia się tu czerwone Montepulciano, Ciliegiolo, Barbera i Merlot. Wśród białych znajduja się Trebbiano Toscano, Malvasia del Chianti, Grechetto i Garganega. Jest też kilka rodzimych, antycznych odmian takie jak Mostiola, Tintarolo, Pecorina i Lupeccio. Gleby są zbliżone do szampańskich, z okolic Epernay. Na blisko 350 hektarach uprawia wino około 120 producentów.

MONTEFALCO
Na południe od Perugii. Tradycje winiarskie wywodzą się z wieków średnich i są dziełem miejscowych Benedyktynów. Uprawia się tu różne odmiany winorośli, wśród których najbardziej typową dla regionu wydaje się być Sagrantino. Jedni uważają, że po raz pierwszy zasadzili je Franciszkanie, inni że uprawy zapoczątkowali Saraceni. Z winogron Sagrantino wytwarza się najlepsze deserowe wina w środkowych Włoszech. W okresie Renesansu były wysoko cenione na papieskim dworze. Od czasów uzyskania klasy AOC, wina z Montefalco z win lokalnych stały się znane na rynkachy zagranicznych. Na około 280 hektarach wino uprawia blisko 170 producentów. Znajdziemy tu wina Rosso, Sagrantino i Sagrantino Passito.

ORVIETO
Centrum umbryjskiego winiarstwa, z winnicami położonymi na wzgórzach obu brzegów rzeki Paglia, wśród których jest niezwykły klif Orvieto. Winorośl znana jest tu od czasów etruskich. Włoski poeta Gabriele d\’Annunzio wino z Orvieto zdefiniował jako \”słońce Włoch w butelce, ponieważ ma jego zapach, siłę i kolor\”. Przed śmiercią papierz Grzegorz XVI polecił, aby jego ciało przed pogrzebem obmyto winem z Orvieto.. Bez wątpienia do dziś jest to jedno z najbardziej znanych win włoskich na świecie. Na obszarze blisko 2800 hektarów wino uprawia prawie 1500 producentów. Uprawia się tu 50-60% Trebbiano toscano (Procanico), 15-25% Verdello, oraz 20-30% Grechetto, Drupeggio i Malvasia Toscana (Malvasia max. 20%). Wina nie wymagają starzenia, są mniej lub bardziej słomkowo-żółte, o delikatnym zapachu, wytrawne w smaku, na ogół z lekko gorzkim wykończeniem

ROSSO ORVIETANO
Region białych win. W latach 80-tych ubiegłego stulecia zdecydowano się na uprawę również czerwonych winorośli takich jak Aleatico, Sangiovese, Canaiolo i Ciliegiolo w kombinacji ze szczepami spoza Włoch takimi jak Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir, w nadziei, że będą równie sławne jak białe Orvieto.

TORGIANO
Pierwsi uprawiali tu winorośl Etruskowie, potem Rzymianie. Największy rozwój winiarstwa tego regionu wiąże się z chrześcijaństwem, ze Średniowieczem. Stąd pochodziło sławne wino papieskie (Vino dei Papi) pochodzące z Orvieto. Tu znajdują się perły sztuki włoskiej, Asyż i Spoleto. Znakomity klimat umożliwia wprodukcję znakomitych win. Najlepsze pochodzą z okolic Perugii (Torgiano, Montefalco) oraz Terni (Orvieto), w południowo-zachodniej części Umbrii, w której uprawia się także miedzynarodowe odmiany takie jak Chardonnay, Cabernet Sauvignon czy Pinot Noir.

APELACJE REGIONALNE

DOCG
Montefalco Sagrantino
Torgiano Riserva

DOC
Assisi
Colli Altotiberini
Colli Amerini
Colli del Trasimeno
Colli Martani
Colli Perugini
Lago di Corbara
Montefalco
Orvieto
Rosso Orvietano / Orvietano Rosso
Torgiano

IGT
Allerona
Bettona
Cannara
Narni
Spello
Umbria