Piemonte (Piemont)

Piemont jest obok Toskanii, największym regionem winiarskim Włoch. Położony jest na północnym-zachodzie, graniczy przez Alpy z Francją i Szwajcarią. Nazwa precyzyjnie określa gdzie znajduje się ten region. Piemonte dosłownie oznacza \”u stóp gór(y)\”. Zimy są tu śnieżne, lata gorące, suche. Podczas zbiorów występują mgły. Prawie wszystkie winnice leżą na zboczach, zbiory winogron w przeliczeniu na hektar należą do najniższych we Włoszech. Pod względem wielkości produkcji jest to drugi po Chianti region we Włoszech i największy producent win musujących a drugi na świecie po Szampanii. Produkcja win piemonckich koncentruje sie na trzech obszarach: Monferato (wokół Asti), Alessandria (wokół Alba) i Langhe. Podobnie jak w Burgundii przeważają tu małe winnice. Piemont słynie ze swego Nebbiolo, ale także z Dolcetto i Barbera. Wina klasy DOCG.

ODMIANY WINOROŚLI W PIEMONCIE
Barbera, Bonarda, Brachetto, Dolcetto, Grignolino, Nebbiolo, Neretta (lub Neretto) i Vespolina (czewrone). Arneis, Chardonnay, Cortese, Erbaluce, Favorita, Freisa, Malvasia di Schierano (lub Casorzo) i Moscato Bianco (białe).

BAROLO
Znakomite wino z odmiany Nebbiolo, najlepsze do pieczonego mięsa. Nazwa pochodzi od gminnej miejscowości o tej samej nazwie, na obszarze Langhe w prowincji Cuneo. Barolo jest ciemno rubinowe lub granatowe z pomarańczowym refleksem. Ma charakterystyczny zapach, eteryczny, przyjemny, intensywny. Wino jest wytrawne, pełne ciała, dosy surowe chociaż jedwabiste w smaku. Minimalny poziom alkoholu 13 %, zgodnie z prawem minimalny czas dojrzewania wynosi 3 lata a \”Riserva\” – 5 lat. Wina te są zwykle drogie lub bardzo drogie ale moim zdaniem niewiele jest jednak win, które uzasadniaja tak wysokie ceny. Cokolwiek by o nich nie powiedzieć, obok Brunello i Barbaresco uważane są za wizytówkę win włoskich.

BARBARESCO
Podobnie jak Barolo wytwarza się z Nebbiolo. Jest to jakby kobieca odmiana Barolo, o minimalnym poziomie alkoholu 12.5%. Cechy tego wina są zbliżone do Barolo, jest jednak nieco lżejsze, dojrzewa krócej, tylko 2 lata a Riserva – 4 lata.

GATTINARA
Wytwarzana z Nebbiolo, tutaj często nazywana jest Spanna. Wino wytwarza się na obszarze gminy Gattinara w prowincji Vercelli. W odróżnieniu od Barolo czy Barbaresco przy produkcji Gattinara dopuszczalne jest dodawanie niewielkiej ilości win Vespolina i Bonarda di Gattinara. Wino znane jest od stuleci, dzisiaj jednak produkowane jest w dosyc ograniczonej ilości. Ma czerwono-granatowy kolor z tendencją do pomarańczowego, z odcieniami fioletu, szczególnie po kilku latach starzenia. Jest wytrawne, z lekką goryczką wyczuwalną na podniebieniu. Musi obowiązkowo dojrzewac 3 lata, riserva minimum 4 lata. Także najlepsze do pieczonych mięs.

MOSCATO D\’ASTI (SPOKOJNE)
Moscato d\’Asti o mniej lub bardziej intensywnym, słomkowo-żółtym kolorze, o brylantowej przejrzystości, charakterystycznym bukiecie, słodkim smaku, czasami lekko frizzante, do deserów. To wino najlepsze jest młode, zaleca się konsumowac je w pierwszym półroczu następnego roku po zbiorze.

ASTI SPUMANTE (MUSUJĄCE)
Produkowane jest w procesie naturalnej fermentacji w butelce lub lub w zamkniętych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Pięknie się pieni, jest brylantowo przezroczyste w kolorze od słomkowo-żółtego do złoto-żółtego, charakterystyczny, odmianowy zapach, smak delikatnie słodki, dobrze zrównoważony. Do deserów.

ACQUI / BRACHETTO D\’ACQUI
Wino produkowane jest wyłącznie z odmiany Brachetto, w winnicach na wzgórzach położonych w gminach prowincji Asti i Alessandria. Typowe wino ma rubinowo-czerwony kolor, niezbyt intensywny, z tendencją do jasnego granatu, a nawet rosé. Ma interesujący, muszkatowy aromat, niezwykle delikatny i charakterystyczny oraz i słodki, miękki, delikatny smak. Dobre do deserów. Istnieją także wersje spumante.

GAVI (CORTESE DI GAVI)
Białe, przyjemne wino produkowane na wzgórzach 10 gmin prowincji Alessandria, z centrum w miejscowości Gavi. Wytwarza się je z odmiany Cortese, zwanej tu także Courteis. Wino jest mniej lub bardziej słomkowo-żółte, delikatne, o charakterystycznym aromacie, przyjemnie wytrawne, świeżąe, ale zrównoważone. Najlepsze do ryb. Bywaja także odmiany frizzante i spumante.

GHEMME
Czerwone wino wytwarza się głównie z gron Nebbiolo (minimum 75%), z dodatkiem gron Vespolina i Uva Rara. Produkuje się je na obszarze wokół miast Ghemme i Romagnano Sesia w prowincji Novara. Wino jest rubinowo-czerwone, z odcieniem granatu i charakterystyczny, atrakcyjny, szlachetny, eteryczny zapach. Ghemme jest wytrawne, smaczne, harmonijne, z lekką goryczkeą na podniebieniu. Obowiązkowo starzone przez 3 lata, w tym 20 miesięcy w dębie i 9 miesięcy w butelce. Riserva wymaga starzenia przez 4 lata, z czego 25 miesiecy w dębie i 9 miesięcy w butelce. Doskonałe do pieczonego mięsa i dojrzałych, o mocnym smaku serów.

APELACJE REGIONALNE

DOCG
Acqui / Brachetto d\’Acqui
Asti
Barbaresco
Barolo
Dolcetto di Dogliani Superiore
Gattinara
Gavi / Cortese di Gavi
Ghemme
Roero

DOC
Albugnano
Alta Langa
Barbera d\’Alba
Barbera d\’Asti
Barbera del Monferrato
Boca
Bramaterra
Canavese
Carema
Cisterna d\’Asti
Colli Tortonesi
Collina Torinese
Colline Novaresi
Colline Saluzzesi
Cortese dell\’Alto Monferrato
Coste della Sesia
Dolcetto d\’Acqui
Dolcetto d\’Alba
Dolcetto d\’Asti
Dolcetto delle Langhe Monregalesi
Dolcetto di Diano d\’Alba
Dolcetto di Dogliani
Dolcetto di Ovada
Erbaluce di Caluso / Caluso
Fara
Freisa d\’Asti
Freisa di Chieri
Gabiano
Grignolino d\’Asti
Grignolino del Monferrato Casalese
Langhe
Lessona
Loazzolo
Malvasia di Casorzo d\’Asti
Malvasia di Castelnuovo Don Bosco
Monferrato
Nebbiolo d\’Alba
Piemonte
Pinerolese
Rubino di Cantavenna
Ruché di Castagnole Monferrato
Sizzano
Strevi
Valsusa
Verduno Pelavrega / Verduno