Calabria (Kalabria)

Półwysep kalabryjski, który tworzy palec wloskiego buta, jest przeważnie górzystym regionem, z odmiennymi mikroklimatami w części przybrzeżnej, cieplejszym wzdłuż Morza Jońskiego i Tyrreńskiego oraz zimniejszym w Sila i masywie Aspromonte. Dominują tu dwie odmiany winorośli: Gaglioppo (czerwone) i Greco (białe). Najbardziej znanym winem z Kalabrii jest Ciró, ze wzgórz wzdłuż Morza Jońskiego, między starożytnymi miastami Sybaris i Kroton (dziś Sibari i Crotone). Legenda mówi, że kalabryjscy atleci opijali nim zwycięstwo w pierwszych olimpiadach. Dziś nowoczesne metody uprawy winorośli oraz kontrola temperatury w procesie winifikacji, zmniejszyły zbyt duży poziom alkoholu i skłonność tego wina do utlenianaia. Wino stałą się bardziej krągłe, o świeższym bukiecie, bardziej owocowe. Dobre roczniki potrzebują dekady aby dojrzeć. Gaglioppo z wyższych partii gór są lżejsze, jaśniejsze. Winiarze eksperymentują m.in. ze starożytną odmianą Magliocco, podobną w stylu do Cabernet Sauvignon. Eksperymentuje się tu także z Sauvignon Blanc i Chardonnay. Rodzime, rzadkie, białe Greco di Bianco staje się delikatnym , coraz częściej słodkim winem, bogatym, o aksamitnej strukturze i cytrusowym bukiecie.

Nie należy także zapominać, że w Kalabrii wytwarza sie 25% włoskiej oliwy z oliwek, głównie na północy, na granicy z regionem Basilicata.

APELACJE REGIONALNE

DOC
Bivongi
Ciro
Donnici
Greco di Bianco
Lamezia
Melissa
Pollino
San Vito di Luzzi
Sant\’Anna di Isola Capo Rizzuto
Savuto
Scavigna
Verbicaro

IGT
Arghilla
Calabria
Condoleo
Costa Viola
Esaro
Lipuda
Locride
Palizzi
Pellaro
Scilla
Val di Neto
Valdamato
Valle del Crati