Eger

Eger, region winiarski na północnym-wschodzie Węgier. Najsłynniejszym winem tego regionu jest bez wątpienia \”Bycza Krew”, czyli Egri Bikavér. Wino to produkuje się mieszając przynajmniej trzy odmiany winogron (od 1997 roku jest to regułą). Dawniej podstawę stanowiła Kadarka, dzisiaj głównie Blaufränkisch (Kékfrankos), Portugieser (Kékoporto), Merlot. Każdy winiarz ma swoją własną recepturę na swoją Bikavér. Naprawdę dobrych jest, niestety, mało i nie są wcale tanie.

Nazwę tłumaczy się legendą związana z obroną Egeru przed Turkami. Gdy sytuacja zaczęła być beznadziejna, dowódca twierdzy Istvan Dobo polecił otworzyć zamkowe piwnice i pokrzepić czerwonym winem załogę zamku. Cieknące po brodach obrońców czerwone wino skojarzyło się Turkom z byczą krwią, która dodała sił i odwagi broniącym. Podobno przerażeni Turcy odmówili dalszej walki . Inna wersja jest bardziej prozaiczna. Jak wiadomo, Koran zabrania Turkom picia alkoholu. Pili je jednak, nieco oszukując Allacha, jako byczą krew.

Do najważniejszych producentów wina z tego regionu zalicza się: Gál Tibor, Kőporos, Thummerer Vilmos, Egervin Rt., Eger Gundel, Hungarovin Rt, \”Ostoros Bor\” Ltd., Pók-Polónyi, Vincze Béla.

Konkurentem dla Egeru jest równie znana Bycza Krew z Szekszard. Najbardziej znane w Polsce są Bikavér z Egervinu, równie popularne, ale raczej niskiej jakości są te z wytwórni Gacso. Wysokiej jakości Egri Bikaver, jeszcze u nas nie ma. Przyczyną jest oczywiście dość wysoka cena. Charakterystycznymi białymi odmianami są w tym regionie Welshriesling(Olaszrizling), Léanyka, Traminer i Muscat Ottonel (Muskotaly).

Turyści niezmiennie odwiedzają największą atrakcję turystyczą miasta – Dolinę Pięknych Kobiet (Szépasszony-Völgy). Ten najstarszy w Egerze zespół piwnic (naliczyłem ich ze czterdzieści), tłumnie odwiedzany jest przez turystów, którzy napić się tu mogą raczej marnego wina z beczki. Tu liczy się raczej dobra atmosfera i cygańska muzyka. W barokowym mieście zwiedzić można stary zamek i turecki minaret.