Rheinhessen

Największy okręg winiarski w Niemczech, 26171 ha Müller-Thurgau (18%), Dornfelder (12.5%), Silvaner (10.3%), Riesling (10.1%) tyle samo inne nowe krzyżówki takie jak Kerner, Scheurebe, Bacchus, Faberrebe i Huxelrebe, a także czerwone odmiany Portugieser i Spätburgunder. Około 70% win białych i 30% czerwonych.

Rheinhessen jest miejscem narodzin popularnego, miękkiego, delikatnego Liebfraumilch (winnice położone wokół kościoła nazywanego \”Liebfrauenkirche\” w Worms). Dzisiaj te popularne wina wytwarzane są w czterech regionach: Rheinhessen, Pfalz (Palatynat), Rheingau i Nähe.

Zróżnicowane gleby i sprzyjający klimat umożliwia uprawę wielu nowych i starych odmian winorośli. Wiele niemieckich, aromatycznych, wcześnie dojrzewajacych odmian powstało właśnie w tym regionie. Najbardziej znanna jest Scheurebe stworzona przez profesora Georga Scheu. W regionie uprawia sie szczególnie bardzo starą, antyczną odmianę Silvanera.

Wina z Rheinhessen sa miękkie, aromatyczne, dość lekkie, ze średnią kwasowością, przyjemne, łatwe w piciu. Nie ma tu win wielkich, ale jest wiele bardzo przyzwoitych, z dużą klasą i elegancją. Region położony jest między Mainz, Bad Kreuznach i Worms. Turyści znajdą tu wiele miejsc, gdzie na miejscu, w winnicy mogą spróbować wina. Około 1/3 win z regionu jest przedmiotem eksportu, większość wina stanowi jednak komponent miejscowej specjalności – Liebfraumilch.

Do najlepszych w regionie należą: Weingut Keller zFlorsheim-Dalsheim, Weingut Gunderloch z Nackenheim, Weingut Freiherr Heyl zu Herrnsheim z Nierstein i Weingut Wittmann z Westhoffen. Ostanie znakomite roczniki w Rheinhessen: 1998, 1996, 1993.