Nahe

4500 hektarów winnic położonych między Renem i Mozelą, na wschodzie graniczy z Rheingau. Jest jednym z najmniejszych regionów winiarskich Niemiec. Niezwykła różnorodność gleb umożliwia produkcję win o charakterze nie spotykanym w okolicznych regionach winiarskich. Region nazwę swą bierze od rzeki Nahe przecinajacej doliny porośniętych lasami wzgórz Hunsruck (południowo-zachodnia część Reńskich Gór Łupkowych) płynącej w kierunku Bingen. Piękny, spokojny krajobraz pełen winnic, sadów i łąk.

Riesling z Nahe jest niezwykle delikatny, elegancki i lekko korzenny. Rivaner (Müller-Thurgau) jest aromatyczny, z kwiatowymi nutami. Silvaner daje pełne ciała, trochę ziemiste wina. Jeśli znają Państwo takie uzdrowiska jak Bad Kreuznach, Bad Münster am Stein-Ebernburg, Bad Sobernheim, to znajdujecie się w regionie winiarskim Nahe. W regionie 77.3%  upraw stanowią wina białe, czerwone – 22.7% (2003), w tym Riesling – 25.1%,  Müller-Thurgau – 15.6%, Dornfelder – 10.1%, pozostałe to Silvaner, Kerner, Scheurebe, Bacchus, a z czerwonych odmian Spätburgunder i  Portugieser. 

Najwyższej, światowej klasy wina wytwarza Weingut Hermann Dönnhoff z Oberhausen, do znakomitych należą też wina  Weingut Emrich-Schönleber z Monzingen.