Ahr

Malutki obszar w dolinie rzeki Ahr, dopływu Renu, na południe od Bonn. Jest najbardziej na północ wysuniętym regionem winiarskim Niemiec, między miejscowością Altenahr a uzdrowiskiem Bad Neuenahr. Produkuje się tu głównie lekkie, czerwone wina, w tym Spätburgunder, Portugieser oraz Dornfelder. Z win białych coraz częściej uprawia się przyjemny, świeży Riesling oraz Muller-Thurgau. Także, przyjemnego, świeżego Rieslinga i Muller-Thurgau. Ciekawe, że na blisko 530 hektarach (2003) uprawia sie tu blisko 90% win czerwonych a ponad 60% stanowi Spatburgunder. Większość producentów zrzeszonych jest w pięciu spółdzielniach a produkują oni 3/4 win w regionie. Wina z Ahr rzadko są dostępne na naszym rynku (i nie tylko). Wino w wiekszości spożywane jest przez mieszkańców i turystów.