Valencia y Murcia (Walencja i Murcja)

walencja
Walencja i Murcja to wina Lewantu. Oczywiście Lewant hiszpański nie ma nic wspólnego ze starożytnym Lewantem, wschodnią częścią Morza Śródziemnego. Lewant hiszpański to obszar od Cabo de Gata (na wschód od Almerii), aż po deltę Ebro na północy. Jest to region dużych ośrodków wypoczynkowych i plaż. Jest to region upraw słodkich pomarańcz, cytryn, trzciny cukrowej, pól ryżowych i palm. Sprzyjający klimat, żyzne ziemie były atrakcyjne już dla kolonistów fenickich, greckich i Kartagińczyków. Po Rzymianach panowali tu emirowie umajjadzcy i kalifowie kordobańscy. Kalifat kordobański w XI wieku obejmował około 2/3 Półwyspu iberyjskiego, na wschodzie sięgał Barcelony, na północy graniczył z Królestwem Léonu i Kastylii, Królestwem Navarry i Aragonią (Potugalii jeszcze wtedy nie było na mapie). W czasach podziału kalifatu na mniejsze państwa, Walencja była największym z nich.

Walencja 3 DO (Denominacion de Origen): Utiel-Requena, Valencia i Alicante. W Murcji też są trzy DO: Jumilla, Yecla i Bullas. W Polsce z Lewantu sprowadzane są głównie tanie, półwytrawne i półsłodkie wina stołowe lub DO Valencia. Bywają tez wina z DO Jumilia i Utiel-Requena.

WALENCJA

DO Utiel-Requena, leży wewnątrz prowincji Walencja, około 70 kilometrów od Morza Śródziemnego, na wysokości 700-900 metrów. Na powierzchni ponad 40 tysięcy hektarów uprawia się głównie charakterystyczny dla regionu Bobal. W dziewięciu gminach: Caudete de las Fuentes, Camporrobles, Fuenterrobles, Requena, Siete Aguas, Sinarcas, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel, z wina żyje około 7 tysięcy rodzin. Produkcja wina odbywa się w około 100 bodegach. Tradycja wytwarzania w regionie sięga 2000 lat. Po okresie kontaktów z Grekami, Fenicjanami, Rzymianami wraz z chrześcijaństwem przyszło zapotrzebownie na lepszej jakości wino liturgiczne. Głównym ośrodkiem winiarstwa w tym regionie był Kelin. W czasach panowania arabskiego konsumpcja wina była zabroniona, wiadomo jednak, że Maurowie razem z Chrześcijanami zarówno produkowali jak i konsumowali owoce swojej pracy. Wielu producentów, w tym spółdzielnie wytwarzają wina wysokiej jakości, często oceniane na 80 i więcej punktów. Są wśród nich Murviedro (Schenk S.A.), Torroya (Sybarus Bobal), Vicente Gandia Pla (Hoya de Cadenas i Ceremonia).

DO Valencia, lewantyński obszar winiarski położony bezpośrednio na zachód od miasta Walencja. Dzieli sie na 3 podstrefy, najmniejsze zwie się Alto Turia, na północny-wschód od Walencji, Clariano, na północny-zachód od miasta oraz Valentino, bezpośrednio na zachód od Walencji. Produkuje sie tu więcej białych win niż czerwonych i rose. Najpopularniejszą odmiana jest tu Merseguera, ale uprawia się także inne białe odmiany takie jak Malvasia, Planta Fina, Muscat Pedro Ximenez. Czerwone i rosé wytwarza się głównie z Bobal mieszanej z Garnacha, Tempranillo i Monastrell. Doskonałe wina pochodzą z Murviedro (Bodegas Schenk), Vicente Gandia.

DO Alicante, na południe od Walencji, wzdłuż wybrzeży, sławnych z pięknych plaż. Tutaj podstawą upraw jest odmiana Monastrell i Garnacha, z których wytwarza się potężne, pełne ciała czerwone wina, różowe oraz rzadkie, słodkie, czerwone wina zwane Fondillon, starzone przez 6-10 lat w dębie (styl ranchio), znakomite z Bodegas Mendoza – Dolc de Mendoza, Primitivo Quiles – (Primitivo Quiles Fondillon). Wina te potencjalnie mogą zawierać nawet 16-16% alkoholu.Produkuje się tu znakomite słodkie moscatele np. Gutierez de la Vega – Casta Diva La Diva. Enrique Mendoza robi znakomity, wysoko oceniany Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir i Sirah. Średnio interesujące białe wina wytwarzane są z odmiany Verdil i Merseguera. Głównie winnice rozpościerają się na zachód od miasta, mała część, znana jako La Marina, leży na północny-wschód od Alicante.

MURCJA
DO Jumilla, położona w prowincji Albacete & Murcia. Ponad 41 tysięcy hektarów upraw winorośli, głównie Merseguera, Airen and Pedro Ximenez (białe) oraz czerwone Garnacha Tintorera, Monastrell i Cencibel (Tempranillo).

DO Yecla położona jest na lewantyńskim wybrzeżu Hiszpanii, na północny zachód od miasta Alicante. Produkuje się tu bogate w alkohol czerwone wina, głównie ze szczepu Monastrel (fr. Mourvedre, około 80% upraw) oraz Garnacha. Coraz częściej sadzi się tu Tempranillo zwane tu Cencibel oraz Cabernet Sauvignon i Merlot. Nieliczne białe odmiany to Airen i Merseguera. Klasyfikacja ta obejmuje tylko jedna gminę, obszar między D.O.Jumilia i D.O.Alicante.

DO Bullas, 7500 hektarowa apelacja na zachód od Murcii. Jest jednym z najbardziej suchych miejsc w Hiszpanii. Głównym, preferowanym czerwonym winem w Bullas jest Monastrell (w następnej kolejności Tempranillo, CS, Syrah, Merlot i Garnacha). Z białych najlepszym jest Macabeo.