Toro

toro
Toro to niewielka apelacja wokół miasta Toro, w prowincji Zamora (Kastylia Leon) z 15 tysiącami hektarów winnic. Niewielkie opady deszczu czynią ją jedną z najbardziej suchych miejsc w Hiszpanii. Pod względem mocy i ciała z winami z Toro rywalizować mogą jedynie wina z katalońskiego Prioratu oraz Jumilii i Yecla z prowincji Murcia. Wina stąd należą także do droższych win w Hiszpanii. Produkuje się je z odmian w około 65% z Tinta de Toro (synonim Tempranillo). Pozostałe to wysokiej jakości (stare plantacje) Garnacha, i biała Malvasia i Verdejo. Większość winnic położona jest na wysokości od 600-700 metrów, mimo niskich opadów, winnice nie są nawadniane. Z uwagi na suche, czasami piaszczyste podłoże większość winorośli nie jest szczepiona na odpornych na filokserę podkładkach amerykańskich. Ta względnie nowa apelacja należy do najbardziej obiecujących w Hiszpanii i dobrze jest się nią zainteresować zanim stanie się droga jak Priorato, Rioja czy Ribera del Duero. W tym nowym hiszpańskim El Dorado wina w sposób naturalny osiągać mogą moc nawet 17% alkoholu. Są wielkie, mocne, ciemne, dojrzałe jak ich katalońskie odpowiedniki. Toro chce błysnąć w świecie jak światowej klasy Vega Sicilia, Rioja, Cava czy Sherry.

Dawniej Toro należało do królestwa León, dzisiaj leży w regionie Castilla-León. Bywa też nazywane kastylijskim Priorato. Podobnie jak Ribera del Duero, Toro leży nad rzeką Duero. Człowiekiem, który w największym stopniu wypromował Toro na świecie jest Manuel Farina. Z jego Bodegas Farina pochodzą znane, bogate, owocowe, ale dobrze zrównoważone Colegiata, które biorą swą nazwę od starego, XII wiecznego kościoła, kolegiaty w Toro. Gran Colegiata może smakować czarną wiśnią, porzeczką, gorzką czekoladą, wanilią, kawą, z niuansami zwierzęcymi oraz korzennymi.Wino to należy dekantować przynajmniej 1-2 godzin przed podaniem. Znakomite do każdego mięsa. Dojrzewa w amerykańskim i francuskim dębie minimum 15 miesięcy. Trzeba również wiedzieć, że winogrona do tego wina zbiera sie z 50-140 letnich winorośli! Wina z tej bodegi po raz pierwszy wskazały na ogromny potencjał winiarski tego regionu. Wskazuje na to również duże zainteresowanie tym regionem poważnych winiarzy z Ribera del Duero, Rioja i Nawarry. M.in 250 hektarową winnicę zakupił tu Alejandro Fernandez, właściciel Pesquera i Condado de Haza. Z tego 18 hektarów leży na obszarze DO Toro, reszta oznaczane jest jako Vino de Castilia. Zainwestowała także Vega Sicilia. Uważa się, że tacy wielcy winiarze jak Alejandro Fernandez, Mariano Garcia (winemaker z Vega Sicilia oraz partner Bodegas Mauro), Alvarez podciągną poziom innych, mniej znanych bodeg w regionie.

Do najbardziej znanych tego regionu zalicza się Compania de Vinos de Telmo Rodriguez (Pago La Jara), Sobreno (Finca Sobreno Vega de Toro (Numanthia), Quinta de la Quietud (Quinta Quietud Barrica) i oczywiście renomowana Farina (Gran Colegiata, Gran Colegiata Campus Vinas Viejas Seleccion Especial).