Montilla-Moriles

montilla-moriles
Montilla-Moriles położona w sercu Andaluzji, na południu prowincji Kordoba, jest jednym z głównych regionów winiarskich Hiszpanii. Sława tych win jest rezultatem wielu lat doświadczeń w ich tworzeniu. Oprócz najsławniejszego w tym regionie szczepu jakim jest Pedro Ximenez, uprawia się także Airen, Montepila, Baladi i Moscatel. Fermentacja bardzo dojrzałych owoców ma miejsce w cementowych zbiornikach, obecnie w nowoczesnych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Pedro Ximenez jest winem, które swą nazwę bierze od odmiany winorośli o tej samej nazwie. Ma cieniutką skórkę i niezwykle wysoką zawartość cukru.

STYLE WIN Z MONTILLA-MORILES

PEDRO XIMENEZ
Deserowe, słodkie jak syrop, z dużą zawartością cukru (do 150 g/l), 9-16% alkoholu występować może jako pale cream, medium cream, zmieszane z fine wine, nazywane jest fity. Zwykle mają niską zawarość kwasów, smak i zapach suszonych owoców, często moreli.

MONTILLA-MORILES
Młode wino o słomkowym kolorze, owocowym aromacie, wytrawne lub lekko słodkie (abocado), 10-12,5% alkoholu, zaw.cukru 0,7-1,6 g/l, zwykle mieszane z różnych odmian winorośli.

MONTILLA-MORILES FINO
Żółto-słomkowy kolor z oliwkowymi akcentami. Zwyczajowo pije się je w specjalnych kieliszkach (copeo) jako aperitif lub do owoców morza. W Hiszpani m.in. pije się je z „7-up”, nazywane jest wtedy Rebujito, z wodą gazowaną – Mongas. Matka natura sama dopilnowuje wina rozwijając „flor”, cieniutki film żywych drożdży na powierzchni wina. Absorbuje ona tlen, który stanowi naturalna barierę hamującą rozwój drobnoustrojów. Tenże welon flor daje charakterystyczny aromat i bukiet.

MONTILLA-MORILES AMONTILLADO
Wino o kolorze starego złota, o ciepłym orzechowym zapachu, o jedwabistej teksturze, doskonałe do zakąsek a nawet używane jako kładnik zup. Jedno z najszlachetniejszych win tworzone pod welonem z flor, uniemożliwiającym szybką oksydację. Amontillado może mieć 16-18% alkoholu i niewielką ilość cukru osadowego (1.30-2.50 g/l).

MONTILLA-MORILES OLOROSO
To wino ma ciemny, aż mahoniowy kolor, full body. Ma złożony zapach liści winogron, słońca i szlachetnego drewna. Ma charakterystyczny, aksamitny smak oksydowanego wina, potężnej dawce alkoholu (18-20%). Znakomite do sosów i mięs.

Do najlepszych producentów Montilla-Morilles należą Bodegas Alvear i Bodegas Perez Barquero, Bodegas Toro Albala, ze swoim znakomitym Don P.X.