Carinena

carinena
Carinena (na południe od Saragossy), jest najbardziej znaną apelacją aragońską. Nazwa pochodzi od rzymskiego miasta Carae. Z zapisów wynika, że wino znane było tu już na trzysta lat przed Chrystusem, tutejsi mieszkańcy pili je zmieszane z miodem. Obok Carinena tworzy się tu wina w D.O.Campo de Borja (stąd wywodzi się znany włoski ród Borgiów, papież Aleksander VI i jego dzieci Cesare i Lukrecja – XV-XVI w.) i D.O. Somontano. W Aragonii urodziła się królowa Izabella Katolicka. Aragonia i leżąca na północ Navarra oraz także sąsiednia Katalonia, mają niezwykle bogatą historię, którą warto poznać popijając wina o tak niezwykle długim rodowodzie.

Tradycyjne, czerwone wina z Carinena są purpurowo-czerwone, o bukiecie fiołków, pełne ciała, głębokie w smaku. Dzięki fermentacji w stali, mogą też być nieco lżejsze, łatwiejsze w piciu, szczególnie młode (joven).

ODMIANY WINOROŚLI
Czerwone: Garnacha Tinta (około 60%), Tempranillo, Mazuela-Carinena, Juan Ibanez, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah.
Białe: Macabeo, Garnacha Blanca, Moscatel Romano, Parellada, Chadonnay.