Le Vignoble du Centre (Centrum)

Le Vignoble du Centre (Centrum). Winnice Centrum także są głównie zasługą średniowiecznych mnichów. Wzmianki historyczne z 1202 roku mówią o opactwie Saint-Denis dobrze zaopatrzonym w wina z Reuilly (dzisiaj AOC Reuilly). W okręgu tym mamy AOC: Pouilly-Fumé, Pouilly sur Loire, Quincy, Menetou-Salon, Reuilly, Sancerre, Côte Roannaise, Coteaux du Giennois, Côtes du Forez.

SANCERRE
Białe, wytrawne wino, świeże, dość delikatne, do picia w młodości, chociaż starzeje się dość dobrze. Różowe Sancerre pije się młode, a najlepiej latem. Jednak o sławie tych win zadecydowało białe Sancerre. Jest to najbardziej znane Sauvignon Blanc, żywe, orzeźwiające, z charakterem. W zależności od położenia winnic mogą to być wina łagodne i aromatyczne do wypicia za młodu (najniżej położone winnice) lub wina wykwintne, mocne i bogate (z wyższych partii wzgórz Sancerre). Do ukształtowania ich charakteru potrzeba więcej czasu. Najbardziej zastanawiające jest to, że swój najwyższy znak jakości AOC otrzymało Sancerre dopiero w 1976 roku! Produkuje się nieco Sancerre Rouge (Pinot Noir), który nadaje się do białych mięs i domowego ptactwa. Jeżeli nie winifikuje się go w drewnie, może towarzyszyć grillowanej rybie, podobnie ja Sancerre Rosé. Jeżeli dojrzewa w dębie, można serwować do małej dziczyzny lub czerwonego, pieczonego mięsa. Le Vignoble du Centre.

PUILLY-FUME
Do czasów kiedy winnice zniszczone zostały przez filokserę, w winnicach wytwarzano zwykłe, stołowe wina, głównie z Chasselas. Stopniowo wymieniony został w większości na Sauvignon Blanc zwany tu Blanc Fumé. Apelację z Blanc Fumé de Loire ostatecznie zamieniono na Pouilly Fumé. W tej apelacji wytwarza się wina wyłącznie białe, trochę Pinot Noir uprawia sie wyłącznie na własne potrzeby producentów. Intensywny, kompleksowy aromat kwiatowy i owocowy. Znakomity do langusty, homara, suszonych lub wędzonych ryb i ślimaków. Podobne zastosowanie maja Sancerre i Quincy.

QUINCY
200 hektarów winnic na lewym brzegu rzeki Cher, między Vierzon i Bourges. Białe wina, wytrawne, szlachetne do picia za młodu, ponieważ z wiekiem łatwo ulegają oksydacji. AOC uzyskało już w 1936 roku.

REUILLY
Winnice położone kilka kilometrów na zachód od Quincy, za rzeką Arnon.