La Touraine (Turenia)

La Touraine (Turenia). Pozostałości starej, kamiennej prasy do tłoczenia winogron z epoki rzymskiej odkrytej w Cheille niedaleko d’Azay-le-Rideau zaświadczają, że kwitło tu winiarstwo już w II wieku. Święty Marcin zakładał winnice w okolicach Vouvray około 380 roku, a mnich Baudry, przeor opactwa w Bourgueil, zapraszał swoich przyjaciół na wino z winnicy znajdującej się w jego clos. Clos oznacza zwykle winnice otoczone murem. Winnice Turenii znajdują sie na wschód od Anjou-Saumur.

Klimat jest tu łagodny, lata ciepłe, jesień zwyle bywa piękna. Zimy też są łagodne, z rzadka bywają silniejsze mrozy. Jest to region wykazujący zarówno wpływy oceaniczne, w efekcie na zachodzie najwięcej mamy Chenin i Cabernet Franc jak i kontynentalne na wschodzie, gdzie króluje Pinot Noir, Gamay i Chardonnay.

Turenia bardzo ważny region nad Loarą wokół miasta Tour. Jest to obszar zwany Ogrodem Francji, kraina niezwyklych zamków, miejsce wypoczynku, polowań i zabawy przedrewolucyjnycej arystokracji francuskiej. Dzisiaj, miejsce wekendowego wypoczynku Paryżan spragnionych sielskiego otoczenia. Wina tu produkowane nazywane są po prostu Touraine, lub z bardziej wyodrębnionych AOC – Bourgueil, Chinon i Saint Nicolas-de-Bourgueil. Wyłącznie białe, zarówno spokojne jak i musujące są Vouvray i Montlouis.

Wszystkie możliwe AOC w tym regionie: Touraine, Touraine-Amboise, Touraine-Azay le Rideau, Touraine-Mesland, Bourgueil, Saint-Nicolas de Bourgueil, Chinon, Cheverny, Cour-Cheverny, Vouvray, Montlouis, Rosé de Loire, Coteaux de Loire, Jasnieres, Touraine Méthode Traditionnelle, Touraine Noble Joué, Vouvray-Méthode Traditionnelle, Montlouis Méthode Traditionnelle, Crémant de Loire.

Podstawowe szczepy winorośli. Białe: Chenin Blanc (zwany także Pineau de la Loire), Sauvignon (znanej tu także jako Surin), Chardonnay (zwany tu także Pinot-Chardonnay lub Auvernat Blanc). Czerwone: Cabernet Franc (albo Breton), Gamay, Cot, Grolleau (albo Groslot de Cinq Mars) – daje dobre vina rosé, Pinot Gris, Meunier (lub gris Meunier a także Pinot Meunier) oraz mało rozpowszechniony Pinot Noir (Auvernat).

JAKIE WINA MOGĄ NAS ZAINTERESOWAĆ?

WINA CZERWONE
Bourgueil, Saint-Nicolas-de-Bourgueil, wina z obu tych AOC produkuje się z Cabernet Franc. Wino o charakterystycznym delikatnym owocowym bukiecie, z dominacją malin.

Chinon, także produkowane z Cabernet Franc, pachnące fiołkami i leśnymi poziomkami. Zamek w Chinon jest wspaniałą, ogromną średniowieczną fortecą (400 metrów długą i 100 metrów szeroka) Jest wynikiem ogromnej pracy Hrabiów Blois, Hrabiów  Andegawenii (Anjou) oraz Plantagenetów , przyszłych królów Anglii i Francji.

Touraine, może być mieszanką Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec, Pinot Noir, Meunier, Pinot Gris, Gamay, Grolleau. Ma opinię lekkiego, świeżego i przyjemnego w piciu wina.

Touraine-Amboise, produkowane głównie z Gamay, Cabernet Franc i Cot.

Touraine-Mesland, duża 200 hektarowa winnica na prawym brzegu Loary, miedzy Amboise i Blois. Wina tutejsze są mieszanką Gamay Cabernet Franc i Cot.

WINA RÓŻOWE
Bourgueil, Saint-Nicolas-de-Bourgueil, Chinon, Touraine, Touraine-Amboise, Touraine Azay-le-Rideau, lekkie rosé z Grolleau Touraine-Mesland, Touraine mousseux.

WINA BIAŁE
Chinon, Touraine, Touraine-Amboise, Touraine Azay-le-Rideau, około 50 hektarów winnic na obu brzegach Indre, pomiędzy Tours i Chinon, dość żywe białe wina z Chenin Blanc. Touraine-Mesland, Vouvray Montlouis, wytwarzane jest z Chenin, podobnie jak Vouvray.