Anjou-Saumur

Anjou (Andegawenia) jest winiarskim regionem który znany jest od bardzo dawna. Znany szczególnie ze swych białych win. Eksportowano je do Anglii już w XII wieku. Les Côteaux du Layon cenił sobie wysoko Ludwik XIV. Położona jest na wschód od winnic regionu nantejskiego. Anjou i Saumur wytwarzają wina z tych samych szczepów, a mimo to różnią się z uwagi na całkowicie różne gleby. W Anjou przeważają łupki i gliny, w Saumur, podobnie jak w Szampanii występuje kreda. Tak jak w Szampanii, drąży się tu głębokie, chłodne piwnice, w których dojrzewa wino. Z białego kamienia z Saumur zwanego tuffeau, zbudowane są słynne zamki nad Loarą. Dla wina ważne jest jednak, że ten biały kamień absorbuje ciepło słoneczne podczas dnia a oddaje je nocą, umożliwiają dobre dojrzewania winogron. Wina z Saumur, podobnie też jak w Szampanii, mają skłonność do wtórnej fermentacji. Saumur słynie ze swych znakomitych win musujących. Chenin blanc z Saumur są wytrawne, owocowe, żywe, z niuansami swojego terroir.

Anjou dzieli się na następujące podregiony:
– Côteaux de La Loire
– Côteaux du Layon
– Côteaux de L’Aubance
– Saumur

W Anjou-Saumur wytwarza sie wina w następujących AOC: Anjou, Anjou-Villages, Anjou-Villages Brissac, Rosé d’Anjou, Anjou-Coteaux de la Loire, Cabernet d’Anjou, Anjou-Gamay, Savennieres, Savennieres Roche aux Moins, Coteaux du Layon, Coteaux du Layon-Beaulieu sur Layon, Coteaux du Layon-Faye d’Anjou, Coteaux du Layon-Rablay-sur Layon, Coteaux du Layon-Rochefort sur Loire, Coteaux du Layon- Saint Aubin de Luigné, Coteaux du Layon Saint Lambert-du Lattay, Coteaux du Layon-Chaume, Bonnezeaux, Quarts de Chaume, Coteaux de Laubance, Cabernet de Saumur, Saumur, Saumur-Champigny, Coteaux de Saumur, Rosé de Loire, Anjou-Methode traditionnelle, Saumur-Méthode traditionnelle, Crémant de Loire.

PODSTAWOWE SZCZEPY WINOROŚLI
– Białe: Chenin Blanc (zwany także Pineau de la Loire, który w tym regionie daje najwyższej jakości wina), Chardonnay, Sauvignon Blanc.
– Czerwone: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Gamay, Pineau d’Aunis.

Jakie wina (AOC) mogą nas zainteresować w Anjou -Saumur?

CZERWONE
Cremant de Loire, Anjou Mousseux, Anjou, Anjou Gamay, Saumur (mimo, że Saumur słynie z delikatnie musujących Saumur Blanc i Cremant de Loire, zarezerwowano tam kilkaset hektarów na wina czerwone, przeważnie Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon). Winnice sąsiadują z winnicami Saumur-Champigny, wina z obu tych apelacji należy pić chłodne (około 14°C.). Najlepsze do kiełbas, domowego ptactwa, jagnięciny. Lepsze, dobrze się starzejące wina należy pić w nieco wyższej temperaturze do czerwonych mięs i małej dziczyzny).

SAUMUR-CHAMPIGNY
AOC wytwarzająca czerwone wina z Cabernet Franc z najlepszych villages w Saumur. Uchodzą za najlepsze czerwone wina z Loary, dzięki mocnej strukturze i aksamitnej miękkości, dość owocowe i co dziwne, jednocześnie lekko surowe i drażniące. Podobne do czerwonych Saumur. Mimo to, wolę przyzwoitego medoca. Saumur mousseux.

ROSE
Rosé d’Anjou, Cabernet d’Anjou (delikatne, z minimalną, elegancką słodyczą, lekko kwiatowe i owocowe.), Rosé de Loire (wytrawne, dobrze zbudowane, delikatnie aromatyczne, prawdziwie wino na piękne lato), Cabernet de Saumur.

BIAŁE
Anjoux Mousseux, Anjou Blanc Sec, mogą to być najtańsze, białe francuskie wina produkowane z trudno dojrzewających gron Chenin blanc, często cierpkie, kwaskowate. Ale można znależć wśród nich dobre, lekko miodowe, sympatyczne egzemplarze. Najlepsze wytwarza się w mikroskopijnym AC, wyodrębnionym z Anjou, Savennieres. Saumur Blanc, Côteaux de L’Aubance, Côteaux de Saumur, Côteaux de la Loire.

SAVENNIERES
Sławne, niezwykle wytrawne, mocne, szlachetne wino, gdzie Chenin blanc przechodzi samego siebie. Wino to wytwarza się w maleńkim AOC o tej samej nazwie, wyodrębnionej z AOC Anjou , na południowy-zachód od Angers. Cała produkcja tego wina zamyka się zaledwie 30 tysiącami skrzynek. Ludwik XI po jego wypiciu miał się wyrazić „Ależ to kropla złota!”. Tej uwadze swą nazwę zawdzięcza jedno z piękniejszych win tego regionu Clos de la Goutte d’Or. W czasach napoleońskich wytwarzano tu wina w innym stylu, były one słodkie.

COTEAUX DU LAYON
Duża AOC produkująca białe, słodkie wina o zróżnicowanej jakości. Najlepsze z nich są bogate i smaczne i [posiadają wystarczającą kwasowość pozwalającą na długie dojrzewanie. Kilku producentów z Anjou zaczęło produkować Sélection de Grains Nobles, bardzo słodkie, skoncentrowane wina wyłącznie z winogron całkowicie porażonych szlachetną pleśnią.

QUARTS DE CHAUME
To prawie połowę mniejsza od Bonnezeaux winnica nad rzeką Layon. Daje wina delikatne, wielowymiarowe, z nutką goryczki. Te białe wina o złotym kolorze z refleksami zieleni sa owocowe, delikatnie słodkie lub likierowe, w ustach epatujące jak bukiet kwiatów. Pewien Francuz powiedział mi kiedyś obrazowo – jak la queue de paon (jak ogon pawia). Quarts de Chaume należą do największych win Francji. Niektóre butelki mogą leżakować nawet sto lat.

BONNEZAUX
75 hektarowy obszar winnic wydzielony z AOC Coteaux du Layon w gminie Thouarcé, na prawym brzegu Loary, 12-13,5 % alkoholu, perfumowane, świeże, długie w ustach. Jedno z najlepszych słodkich win Bonnezeaux, Chateau de Fesles, może być głębokim, zielono-złotym nektarem, o niezłym potencjale starzenia wynoszącym 10 do 20 lat. Bonnezeaux wytwarzane jest wyłącznie z Chenin blanc, na zboczach w okolicach Thouarcé, idealnych dla rozwoju szlachetnej pleśni.

SAUMUR MUSSEUX
W tej AOC wytwarza się szampańską metodą białe musujące wina (właściwie są one delikatnie różowe) z Chenin Blanc, czasami z dodatkiem Chardonnay, Sauvignon, a nawet Cabernet Franc dla zrównoważenia kwasowości Chenin.

CREMANT DE LOIRE
AOC produkująca białe musujące wina, wyższej jakości niż bazowe Saumur. Wina te są zwykle łagodniejsze i piękniejsze niż dość szorstkie, surowe w smaku Saumur.