Provence et Corse (Prowansja i Korsyka)

Region w południowo-wschodniej Francji, znany z dobrych czerwonych i białych win, a przede wszystkim z produkcji różowych, najlepszych do spożycia na miejscu. Prowansja ciągnie się od Camarque,przez Lazurowe Wybrzeże aż do Nicei. Niektórzy twierdzą, że tylko bliskość bogatych w turystów kurortów Lazurowego Wybrzeża, uzasadnia niechęć tutejszych winiarzy do intensywniejszej pracy nad swoimi winami. Dotyczy to przede wszystkim nieśmiertelnego w tym regionie rosé. Rozwój technologii wytwarzania wina oraz wymiana miejscowych szczepów na Cabernet Sauvignon, Syrah i Mourvedre spowodowały, że prowansalskie wina zaczynają zyskiwać na smaku i świeżości. Postęp jest znaczący, a niektóre czerwone wina, zwłaszcza pochodzące z Coteaux d\’Aix-en-Provence, w smaku przypominają wina z Bordeaux. Większość win z Prowansji nie widuje dębowej czy orzechowej beczki, a brak kwasowości uniemozliwia ich dłuższe przechowywanie. Stabilny klimat powoduje, że w poszczególnych latach wina nie wykazują takiego zróżnicowania jak np. w Bordeaux, ale ceny są stosunkowo wysokie z uwagi na wysokie ceny gruntów. W klasie AC Prowansja dysponuje takimi winami jak: Côtes de Provence, Coteaux d\’Aix-en-Provence, Bandol, Bellet, Cassis, Palette.

COTES DE PROVENCE
Młode AC powstałe zaledwie w 1977 roku. Produkuje się tu wina w prowansalskim stylu, wina nieco lepsze niż popularne, o smaku malin, truskawek, wiśni a nawet czarnych porzeczek. Te, które dojrzewają w beczce mają lekki posmak śliwek i wanilii i mogą przetrwać kilka lat.

COTEAUX D\’AIX-EN-PROVENCE
Dzięki nowym technologiom, stosowaniu szczepów Cabernet Sauvignon i Syrah, nierdzewnej stali i dębu, notują największą poprawę jakości. W Coteaux d\’Aix-en-Provence les Baux w Domaine de Trévallon powstaje najbardziej niezwykłe wino ostatniej deka-dy, z trudem zaakceptowane przez konserwatywnych winiarzy francuskich. Jest to mieszanka Cabernet Sauvignon i Syrah, szczepów z dwóch odległych od siebie regionów: Bordeaux i Doliny Rodanu. Ciekawe, że mieszanka ta od dawna z powodzeniem stosowana jest w Australii. Wino to ma głęboki, soczysty, śliwkowy , delikatny smak, jest dobrze zbudowane i jak na wina prowansalskie może długo leżakować. Jest, niestety, drogie.

BANDOL
Najlepsze AC win czerwonych w Prowansji, bardziej chyba znane jest z plaż dla nudystów i festiwali artystycznych. Wino to osiąga swą jakość mimo, że nie zawiera wcale Cabernet. Dojrzewające przez ponad półtora roku w dębowej beczce wino wytwarza się z tradycyjnych tu gron Mourvedre, Grenache, Syrah, i innych. Ma zapach prowansalskich ziół a nawet tytoniu. Dojrzewa 5 do 10 lat.

BELLET
Leży w pobliżu Nicei, stąd większość tych win spożywają na miejscu turyści na Riwierze, Wino czerwone ma posmak wiśni, czasem z nutą wanilii. Dekret o AOC Bellet autoryzuje wsród win białych Le Rolle, typową odmianę nicejską – 80-90% AOC i Chardonnay. Wśród czerwonych podstawą apelacji jest  Folle Noire, nazwana tak pewnie ze względu na jej kapryśną wydajność w porównaniu z innymi odmianami (folle znaczy szalona, obłąkana). Braquet, jedna z najstarszych rodzimych odmian, a także Grenache i Cinsault. Cała apelacja ma zaledwie 50 hektarów winnic. Leży w departamencie Alpes-Maritimes, całkowicie  w okolicach Nicei, na wysokości 200-300 metrów. Doskonale nasłoneczniona (2700 godzin rocznie), z deszczami średnio 838 mm rocznie. Charakter klimatyczny, położenie doliny (mimo wiatrów: mistral i tramontane) pozwala na wytwarzanie świeżych i eleganckich win, szczególnie białych i rosé. Dobre warunki glebowe, stabilizacja gruntu poprzez tworzenie tzw. Restanques (budowane przez winiarzy długie tarasy z kamieni), stwarza warunki do pełnego dojrzewania winogron.

PALETTE
Maleńka 15 hektarowa AC, produkuje wina z tradycyjnych tu winogron. Leżakują one przez 3 lata w orzechowych beczkach, dając lekkie, średniej gęstości trunki.

CASSIS
Najlepsze jest białe wino z tego AC, świeże, o owocowym aromacie. Produkuje się je z winogron Ugni Blanc, Clairette i Marsanne. Cassis jest także najpiękniejszym, obok St-Tropez, kąpieliskiem Lazurowego Wybrzeża. Wycieczki długimi, wąskimi i głębokimi zatokamii typu fiordowego, zwanymi, są ulubioną formą spędzania wolnego czasu przez przebywających tu tutystów. Wina tutejsze doskonale smakują z aromatycznymi potrawami przyprawionymi prowansalskimi ziołami, z kozim serem lub kurczakiem z czosnkiem. Wszystkie pije się w stosunkowo niskiej temperaturze: białe i rosé 7-10 stopni, czerwone 9-14 stopni. Winnice Cassis przed filokserą obejmowały obszar około 500 hektarów. Dziś obszar  Cassis , od 1936 roku AOC Cassis, ma powierzchnię zaledwie 175 hektarów, czyli dosyć mało. Stąd wina te są nieobecne na większości rynków, szczególnie na polskim. Miasto i winnice położone są około 20 kilometrów na wschód od Marsylii. Win białych produkuje się tu około 70%, różowych około23% i około 7% win czerwonych. W AOC Cassis wśród win białych przeważa Ugni Blanc (pochodzenie włoskie – Trebbiano, odmiana niezbyt aromatyczna, neutralna, bardzo wydajna, stąd pewnie we Francji jest podstawowym surowcem do destylacji – Cognac i Armagnac)- około 45%, Clairette (pochodzenie – południowa Francja) – 12-14%, Marsanne (pochodzenie – Dolina Rodanu) – około 38%. Uprawia się także pewne ilości Bourboulenc, tutaj nazywanej  Doucillon (póżno dojrzewająca odmiana, rustykalna, dość wydajna, o ładnej sukni, solidna) oraz Sauvignon Blanc. Wina Cassis uważane są za najlepsze do słynnej prowansalskiej rybnej zupy bouillabaisse. Wśród odmian czerwonych jest Grenache (podstawowe czerwone  wino tej apelacji, bardzo wrażliwe na choroby, rubinowe, dość aromatyczne, giętkie, okrągłe, pikantne i bogate w alkohol) Cinsault (ta odmiana póżniej dojrzewa, jest wydajna, łagodna i szlachetna, wina z niej są rasowe, przyjemnie perfumowane, o intensywnym oięknym kolorze) i Mourvedre (podstawowe wina sprzed filoksery, dodana do Cinsault i Grenache, wnosi do wina dobrą strukturę i zwiększa potencjał starzenia).