Languedoc-Roussillon (Langwedocja-Roussillon)

Langwedocja-Roussillon razem z Prowansją mają zaszczyt należeć do najstarszych regionów winiarskich Francji. Sztukę uprawy winorośli przenieśli do Roussillon Fenicjanie już w VIII w przed Chrystusem. W efekcie, do dziś w rejonie Narbonne i Beziers znajduje się greckie amfory i naczynia rzymskie datowane na 6 wiek przed Chrystusem. Langwedocja-Roussillon ze swoimi 340 000 hektarów upraw stanowi największy i najbardziej gorący region winiarski Francji. W lipcu i sierpniu panują tu temperatury od 35-40 stopni C. Uprawia się tu typowe, południowe szczepy. Wśród czerwonych dominuje Syrah, Grenache, Carignan i Mourvedre, wśród białych Bourboulenc, Picpoul, Marsanne i Muscat.

Wina produkowane w tym regionie, głównie czerwone, mimo znacznej poprawy jakości, są dosyć toporne, ale za to mocne i o głębokim kolorze. Spośród około trzydziestu AC z tego regionu na naszym rynku spotkać można Corbières, Fitou, Minervois, Saint Chinian, a także słodkie Banyuls, Muscat de Rivesaltes, Muscat de Frontignan i inne tzw. VDN – naturalne wina słodkie. Oczywiście są to wina wzmocnione alkoholem, zarówno czerwone jak i białe..

Stąd pochodzą też znane zapewne Państwu popularne wina regionalne – Vin de Pays d\’Oc. W Langwedocji – Roussillon nie ma wielkich win jak w Bordeaux czy Burgundii, ale jest go niewątpliwie dużo. Gdyby nie wysokie podatki i akcyza, mogłoby ulżyć naszym żołądkom w trawieniu zbyt ciężkich posiłków, za naprawdę niewygórowaną cenę.