Beaumes-de-Venise

AOC produkująca czerwone Côtes du Rhône Villages, ale sławna głównie ze swoich białych, niezwykle aromatycznych, o zapachu kwiatów słomkowo-złotych Vin Doux Naturel (VDN). Może to nam się wydawać dziwne, ale w latach 60-tych i początkach lat 70-tych w północnej Europie wino to było bardziej znane niż Sauternes czy słodkie wina niemieckie. Podobnie jak muskaty z Langwedocji – Frontignan, Lunel, Mireval, St-Jean-de Minervois, produkowane jest z jego najszlachetniejszej odmiany Muscat Blanc a Petits Grains. Mimo dużej zawartości alkoholu (około 15%), Beaumes de Venise uważane jest za bardziej delikatne, świeższe w smaku niż muscaty w innych regionach. Jak wszystkie muskaty, pije się je młode i dobrze schłodzone. Francuzi lubią pić Beaume de Venise jako aperitif, Anglosasi zaś, z lub po deserze. Odmianę tę stosuje się także w AOC Muscat du Cap Corse, w winach AOC Grand Roussillon Muscat a Petits Grains Blancs stanowi podstawową odmiane. Odmiana ta stanowi także część mieszanki AOC Alsace White.