Cotes du Rhone (Dolina Rodanu)

Na południe od Lyonu, kulinarnej stolicy Francji, od Vienne aż po Avignon rozpościerają się winnice Côtes du Rhône. Całość obejmuje aż 6 departamentów: Rhône, Loire, Ardèche, Drôme, Gard i Vaucluse. Już 600 lat przed Chrystusem Grecy sprowadzili i zaczęli tu uprawiać białe Viognier i czerwony Syrah (nazwa winorośli pochodzi od perskiej miejscowości Chiraz). Region ten wyraźnie dzieli się na część północną (Côtes du Rhône septentrionale), między Vienne a Valence oraz część południową (Côtes du Rhône meridionales), między Montelimar a Awinionem. Na północy najważnieszym szczepem czerwonym jest Sirah, białym – Viognier. Na południu pośród czerwonych szczepów króluje Grenache – 55% wszystkich uprawianych tu odmian (pochodzący z Hiszpanii, gdzie współtworzy znane wina Rioja), Cinsaut, Mourvedre, Carignan, ale w mieszankach używa się także Sirah. Wśród białych odmian najbardziej rozpowszechnionna jest Clairette – 35% areału.

Dobrze jest zapamiętać, że w Dolinie Rodanu, na 72 000 ha wytwarza się prawie 3,5 miliona hektolitrów wina, a więc więcej niż w Burgundii i Dolinie Loary łącznie. Jest to drugi po Bordeaux region winiarski Francji.