Maconnais

Mâconnais, stosunkowo duży region winiarski w Burgundii, ciągnący się od Tournus do Mâcon po prawej stronie Saony, długości około 35 kilometrów i szerokości 10 do 15 kilometrów. To w regionie Mâconnais w X wieku powstał największy, jaki kiedykolwiek zbudowano, klasztor na Zachodzie Europy, będący oparciem dla idei wypraw krzyżowych, hiszpańskiej rekonkwisty oraz odnowy liturgicznej klasztorów ówczesnej Europy – Cluny. Nie tylko w Burgundii rozwój winiarstwa tak wiele zawdzięcza klasztornym mnichom.

Region ten ma łagodniejszy klimat niż Chablis i Côte d\’Or. Tutejsze wina są przyjemne, lekkie i nieskomplikowane, po prostu porządne wina stołowe. Cena ich jest umiarkowana, 4/5 win z tego regionu to wina białe. Głównym szczepem czerwonym jest Pinot Noir i Gamay, białym -Chardonnay, Pinot Blanc i Aligoté.

Jeśli spotkacie Państwo takie wina jak Mâcon, Saint Véran, Pouilly-Fuissé, Pouilly-Loché, Pouilly-Vinzelles, to znaczy, że są to wina z Mâconnais. Najbardziej znanym i najbardziej wykwintnym, białym winem z Mâconnais jest niewątpliwie Pouilly-Fuissé. Zdarzało się, że ceny niektórych roczników tego wina były wyższe niż ceny znakomitych win z Puligny-Montrachet czy Mersault.