Cote de Beaune

Côte de Beaune, południowa część Côte d\’Or. Wytwarza się tu 85% win czerwonych. Wśród 15% białych znajdują się te, które należą do najszlachetniejszych na świecie i stanowią wzorzec dla wszystkich producentów wina. Są to wina eleganckie, pełne finezji i delikatności, o wytwornym bukiecie. Takie wielkie białe wina jak Corton-Charlemagne, Montrachet, Batard-Montrachet, Meursault znane są wszystkim miłośnikom wina. \”Montrachet winno się pić na kolanach i z odkrytą głową\”, mawiał ponoć Aleksander Dumas. Montrachet było najwyżej cenionym, francuskim winem przez Tomasza Jeffersona (XVIII w.), prezydenta Stanów Zjednoczonych. Nie należy się więc dziwić, że jak twierdzą niektórzy, jakakolwiek byłaby jego cena, nigdy nie będzie dość wysoka.

Przenosząc się z północy na południe napotykamy m.in. winnice Aloxe-Corton – 2 grand cru (Corton i Corton-Charlemagne), Pernand-Vergelesses – 5 premier cru, Savigny Les Beaune – 22 premier cru, Beaune – 11 premier cru, Pommard – 28 premier cru, Volnay – 25 premier cru, Puligny Montrachet i Chassagne Montrachet – 5 grand cru i 24 premier cru oraz inne winnice z kilkudziesięcioma premier cru.

Meursault, 14 winnic tej AOC produkuje znakomite \”premiers crus\”. Wina te mają smak laskowych orzechów, moreli. Te niezwykle apetyczne, jasnozłote, wytrawne, jednocześnie łagodne wina znakomicie komponują m.in. z rybami, skorupiakami, także z wytrawnym kozim serem. Podaje się je w temperaturze 8-10 stopni Celsjusza.

ALOXE-CORTON
Pierwsza znacząca gmina Cote du Beaune licząc od północy. 245 hektarów winnic, wśród których są dwie najbardziej znane Grand Cru: czerwone Corton i białe Corton-Charlemagne. Zwykłe czerwone village mają głęboki kolor, są solidne i dostatecznie owocowe, najlepsze do spożycia miedzy szóstym a dziesiątym rokiem po zbiorze. Premier Cru, przeważnie czerwone, mają bardziej intensywny kolor, więcej finezji i są dłuższe niż zwykłe Aloxe-Corton. Najlepsze 7-14 lat po zbiorze.

CORTON GRAND CRU (białe i czerwone),
Produkuje sie około 30 tysięcy skrzynek, jest całą rodziną win, którym przysługuje to zaszczytne miano. Wina te nieco różnią się od grand cru w całym Côte d\’Or. Wina te są bardziej zróżnicowane w stylu i jakości niż te z Clos de Vougeot (50 hektarów winnic i około 80 właścicieli). Jakość wielu Corton Grand Cru pozostawia wiele do życzenie, zważywszy na prawie zawsze wysoką cenę. Ponadto wszystkie większe winnice w regionie mogą na etykietach swych win używać nazwy Corton, co często prowadzi do rozczarowania nie mających dobrego rozeznania nabywców. Oficjalnie są aż 22 Corton Grand Cru: Corton Le Corton, Corton Clos du Roi, Corton Les Bressandes, Corton Les Renardes itd. Na to miano zasługują przede wszystkim Corton Pouget i Corton Chateau Grancey Louisa Latoura. Corton, podobnie jak inne czerwone wina z Côte de Beaune są mocne i mięsiste, są kombinacją wspaniałej struktury win z Côte de Nuits i elegancji win z Beaune. Wymagają długiego dojrzewania, lepiej nie otwierać ich przed upływem 10 lat.

CORTON-CHARLEMAGNE GRAND CRU
Produkuje sie go około 13 tysięcy skrzynek i są to bez wątpienia jedne z największych białych win świata. Bogate i orzechowe, najlepsze maja nadzwyczajną strukturę, są nadzwyczaj długowieczne, co jest rzadkością wśród białych win. W bukiecie dostrzec można owoce, migdały, cynamon, miód, nieco dębu chociaż czasami wysoki poziom kwasów i alkoholu daje akcent prochu lub stali, charakterystyczny dla niektórych chablis. Najlepiej Charlemagne pić między 7 a 15 rokiem od zbioru. Najlepsi producenci: Latour, Jadot, Bouchard (Corton), Moillard, Coche-Dury.

PULIGNY-MONTRACHET
Słynna miejscowość w Côte de Beaune, połozona około 15 kilometrów na południowy – zachód od Beaune. AOC Grand Cru powołano w 1937 roku. To mało interesujące miasteczko słynie z cieszących się opinią najlepszych  białych, wytrawnych win na świecie. Są tu niezwykłe Grand Cru: Chevalier-Montrachet, Bienvenues-Bâtard-Montrachet, Montrachet i Bâtard-Montrachet. Ponadto jest jeszce 14 znakomitych winic mających status 1-er cru, wśród nich Puligny-Montrachet z climats Le Cailleret, Les Combettes, Les Folatieres, Les Pucelles i Les Referts.

Pozostałe wina butelkowane sa z AOC Puligny-Montrachet lub AOC Côte de Beaune villages. W regionie produkuje sie także niewielkie ilości wina z Pinot Noir.