Cote Chalonnaise

Côte Challonaise położone jest między Côte du Beaune i Mâconnais, począwszy od  Chagny na południe na długości około 25 kilometrów i 7 kilometrów szerokości. Wina z tego regionu były wysoko cenione na dworze francuskim. Givry było jednym z ulubionych win Henryka IV. Jedno z wielkich burgundów za niską cenę, tak w banalny sposób opisuje sie to interesujace wino. Czerwone Givry jest winem szczerym i bogatym, cenionym za jego ciepło, żywość i szlachetność. Porównuje się je z Volnay. Białe jest złotawe, szlachetne, subtelne, dobrze sie starzeje. Faktem jest, że wino z Givry znane było już w VI wieku.

Wina z Challonaise były długo nieznane, sprzedawano je zwykle pod nazwą miejscowości z Côte de Beaune. Winorośl pokrywa 3350 hektarów, w tym 2100 w AOC regionalnym i 1250 w AOC gminnym. Bourgogne Côte Chalonnaise powołano do życia 27 lutego 1990 roku, jest więc apelacją stosunkowo młodą.

W miejscowościach Mercurey, Givry (nie mylić z Gevrey z Côte de Nuits) i Rully produkuje się znakomite wina czerwone. Do najlepszych należy Mercurey, wino bardzo wysokiej jakości, stosunkowo mało znane poza Francją, a więc zdarza się je kupić po dosyć okazyjnej cenie. Mercurey ma purpurowy kolor, jest szlachetne, o potężnym aromacie i smaku czarnych porzeczek.

W regionie tym produkuje się także wina AC Bourgogne Passe-tout-Grain, będące szczęśliwym melanżem 2/3 Gamay i 1/3 Pinot Noir, łączące w sobie owocowość Gamay z Beaujolais oraz tęgość i moc burgundzkiego Pinot Noir, a także AC Bourgogne Grand Ordinaire.

Natomiast unikalnie białe wina z Montagny, czasami z wyczuwalnym smakiem orzechów, wytrawne i szlachetne, były szczególnie preferowane przez mnichów z Cluny. Wina z Montagny i Rully, podobne nieco do win z Côte d\’Or, są także mało znane a tym samym względnie tanie. Do najnowszych AOC regionu należy Bouzeron, w której produkuje się niezłe białe wina z Aligoté.