Libournais

Obszar ten położony jest na prawym brzegu Dordogne, wokół miasta Libourne. Tamtejsze winnice wytwarzają czerwone wina z dominującym szczepem Merlot. W strefie tej wyróżniają się trzy AOC: Saint Emilion, Pomerol, Fronsac. Znakomite wina wytwarza się się w satelickich winnicach Puisseguin-St Emilion, Montagne-St Emilion, Lussac-St Emilion, Saint George-St Emilion, Lalande de Pomerol oraz Canon-Fronsac. Wina te mają zasadniczą zaletę: są znacznie tańsze od swych sławnych sąsiadów.

ST-EMILION
Malownicze winiarskie miasteczko, położone na wzgórzu, ze średniowiecznymi uliczkami o kocich łbach. Ciosany w skale Eglise Monolithe, średniowieczny kościół, którego budowa trwała od dziewiątego do dwunastego wieku, jest miejscem niezwykłym. Cała bryła kościoła wraz z kolebkowym sklepieniem, kwadratowymi filarami wyciosane są ze skały. Z tych powodów w czasach Rewolucji zlokalizowano w nim fabrykę prochu a w czasie II wojny światowej przechowywano tu dla bezpieczeństwa witraże katedry w Chartres. Koneserów win zainteresuje z pewnością fakt, że tutaj co roku w czerwcu zbiera się La Jurade, rada winna, aby ocenić zbiory ubiegłego sezonu i zadecydować, które zbiory zasługują na miano AOC. Winnice wchodzą wprost do miasteczka, każdy metr kwadratowy jest tu na wagę złota. Wielu winiarzy dochowując tradycji wciąż pielęgnuje róże rosnące na końcach rzędów winorośli. Przed wprowadzeniem pestycydów róże były sposobem na wykrycie infekcji plantacji.

Dwa najlepsze wina regionu to Château Ausone i Château Cheval Blanc. Do znakomitych należą również Château Bel-Air, Château Canon, Château Figeac, Château Pavie, Château l’Angélus, Clos des Jacobins i inne. W St Emilion przewaza gleba wapienno-żwirowa. Merlot i Cabernet Franc nadają tutejszym winom dojrzałą delikatność, mają bardziej serdeczny, dobroduszny charakter, bardziej łaciński niż akwitański. Wina stąd łatwo się pije, dlatego są świetne dla początkujących miłośników wina z Bordeaux, przed atakiem na Médoc.

Wina z St Emilion są najlżejszymi z klasycznych win z Bordeaux, dojrzewają stosunkowo szybko, po upływie pięciu do dziesięciu lat. Potencjał starzenia win z St-Emilion: St-Emilion 3-9 lat, St-Emilion Grand Cru 5-12 lat, St-Emilion Grand Cru Classé 15-30 lat.

POMEROL
Małe AC na północ od Libourne, sąsiad St-Emilion. Wina z tego regionu nie zostały nigdy sklasyfikowane, nie wiedzieć dlaczego, choć najlepsze z nich, Château Pétrus uznawane jest za wzorcowe i przewyższa ceną wszystkie wielkie wina regionu, stanowiąc klasę samą dla siebie. Jako ciekawostkę podam, że produkuje ono przez cały rok tyle wina ile winnice Gallo z Kaliforni w ciągu sześciu minut.

Do najbardziej znanych win z Pomerol należą oprócz w/w Château Conseillante, Château l’Evangile, Château Lafleur, Château Nénin i inne. Na przekór wszystkim regułom, tutaj na gliniastej, zbitej, nieprzepuszczalnej glinie, z Merlota rodzą się wina o niezwykłym, mineralnym smaku. Delikatne i gładkie, o posmaku śliwek i czarnej porzeczki, dojrzałe, soczyste, bogate, dosyć gęste, ale wytrawne. Dojrzewając w dębowych beczkach nabierają woni cedru. Mimo, że Merlot tworzy wina delikatne, Pomerol są całkiem dobrze zbudowane.

Wina z Pomerol i Saint Emilion mają tę zaletę, że można je pić o wiele wcześniej niż te z Médoc i odznaczają się wyjątkowo wysoką jakością.