5 win pierwszej klasy

CHATEAU LAFITE
W 1755 roku Książę Richelieu spotkał się z gubernatorem Guienne, który polecił mu jako najlepsze, najbardziej zrównoważone wino Chateau Lafite. Kiedy Marszałek wrócił do Paryża król Ludwik XV miał mu powiedzieć: „Rzeczywiście Marszałku, wyglądasz 25 lat młodziej niż przed wyjazdem do Guienne!”. „Muszę powiedzieć Waszej Wysokości” – odpowiedział 60-letni stary Marszałek – „że odkryłem Sekret Wiecznej Młodości: wino z Chateau Lafite. Prawdziwie serdeczny, wspaniały, boski nektar!”. Richelieu podarował królowi kilka butelek. Wkrótce w Wersalu zaczęto mówić o winie, które tak przypadło do gustu królowi. Każdy chciał popróbować tego znakomitego trunku. Madame Pompadour serwowała je na swych niezwykłych przyjęciach. Póżniej M-me du Barry nie podawała innego niż królewskie wino, jak je wtedy nazywano. Był to znakomity interes dla ówczesnego właściciela winnicy Nicolasa Aleksandra de Ségur, nazywanego „Księciem wina”. Majątek kierowany jest dziś przez Erica de Rothschild, jednego z francuskiej gałęzi tej rodziny (Mouton należy do angielskiej części rodziny). W winnicy uprawia sie klasyczne, charakterystyczne dla Médoc odmiany: Cabernet Sauvignon (71%), Cabernet Franc (7%), Merlot (20%), Petit Verdot (2%). Każdego roku Château opuszcza około 300 000 butelek. Do właścicieli Château Lafite Rothschild należą także inne znane winnice: Château Duhart-Milon (Pauillac), Château Rieussec (Sauternes), Château l’Evangile (Pomerol) oraz mniej znane Château Paradis Casseuil oraz Château Peyre-Lebade.

CHATEAU LATOUR
Należy do Francois Pinault. W tej 65-hektarowej winnicy produkuje się około 34 tysięcy skrzynek najwyższej klasy wina o składzie: CS75%, Mer20%, CF4% i PV1%. Nazwa winnicy pochodzi od charakterystycznej wieży, części średniowiecznych foortyfikacji (Tour de Saint-Maubert), zdobytych przez Anglików w 1378 roku. Po opuszczeniu przez nich Akwitanii w 1453 roku (w nastepstwie bitwy pod Castillon) fortyfikacje całkowicie zniszczono. Została tylko obecna wieża. Obok stoi dziś pałac z 1625 roku, zbudowany pierwotnie jako gołębiarnia z kamienia po dawnych fortyfikacjach. Po wielu generacjach francuskich właścicieli winnicy (w tym także słynnego markiza Nicolas-Alexandre de Ségur – nazywanego Księciem Wina, właściela równie słynnych winnic Mouton i Calon), ponownie przeszła w ręce Anglików w 1962 roku. Po 30 latach, w 1993 roku znowu jest francuska, zakupił ją od grupy Allied Lyons obecny właściciel. Serce winnicy tzw „l’Enclos” otacza 47 hektarów winnic, pozostała część znajduje się na południu Pauillac (z tych działek wytwarza się znane, drugie wino Latour, Les Forts de Latour). Merlot rośnie w dolnych częściach winnicy, bliżej Żyrondy. Na północy Latour graniczy z Chateau Haut-Bages-Libéral, na zachodzie z Chateau Pichon Longueville i Comtesse de Laland.

CHATEAU MOUTON ROTSCHILD
Należy dziś do baronowej Philippine de Rothschild. Winnica na 79 hektarach, produkcja około 32500 skrznek, białego – 1200 skrzynek. Chateau leży w północnej części gminy Pauillac, od północy graniczy z Chateau Lafite Rothschild. Mouton jest jednym z najbardziej znanych, rozpoznawalnych w świecie win francuskich. Winnicę zakupił w 1853 roku baron Nathaniel de Rothschild od angielskiej gałęzi tej rodziny, przedtem zwanej Chateau Brane-Mouton, przekształconej póżniej w Chateau Mouton Rothschild. W 1922 roku, 20-letni wówczas baron Philippe, oczarowany pięknem tego miejsca, zdecydował na stałe osiedlić się w winnicy. Spędził tu 65 lat swego życia wyprowadzając produkty swej winnicy na szczyty winiarstwa dzięki swej niezwykłej osobowości, pracowitości, przedsiębiorczości i wyczuciu innowacyjności. To on w 1924 roku zapoczątkował butelkowanie w chateaux (istna rewolucja w winiarstwie bordoskim), a w 1926 roku zbudował sławne, o 100 metrowej długości chais. W 1932 roku stworzył jedną z najpopularniejszych marek win bordoskich – Mouton Cadet. W 1933 zakupił Chateau d’Armailhacq a w 1945 zapoczątkował sławną kolekcję etykiet dla Chateau Mouton. Etykiety do każdego rocznika projektowali mu sławni współcześni artyści. Byli wśród nich m.in. znani wszystkim Jean Cocteau (1947), Georges Braque (1955), Salvador Dali (1959), César (1967), Jean Miró (1969), Marc Chagall (1970), Kandinsky (1971), Picasso (1973)… W 1970 roku zakupił Château Clerc Milon. W 1973 wywalczył zmianę statusu winnicy z 2-me cru na 1-er cru classé, co do dziś wydaje się być rzeczą niemożliwą. Całkowicie zasłużenie, ale stało się to możliwe, podobno głównie dzięki interwencji prezydenta Georgesa Pompidou. W 1979 wraz z Robertem Mondawi tworzy w Kaliforni Opus One. Umarł w 1988 w wieku 86 lat, spadkobierczynią czyniąc swoją córkę, Baroness Philippine de Rothschild. Kontynuuje ona dzieło swego ojca.

CHATEAU HAUT-BRION
Najstarsze i najmniejsze z czterech Premier Grand Cru Classé z 1855 roku, w klasyfikacji win z Żyrondy. Początki Chateau datowane są na rok 1525, kiedy Jean de Pontac poślubił Joannę de Bellon, która wniosła mu w posagu ziemie Haut-Brion. W ciągu ponad czterystu lat właścicielami Haut-Brion byli admirałowie, arcybiskup, Wielki Marszałek Francji – gubernator Guyenne, Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord. Obecnie ta i kilka innych winnic należy do amerykańskiej rodziny Clarenca Dillona. Winnicą kieruje dziś Księżna de Mouchy, najstarsza córka Clarenca Dillona. Jako pierwsza z grand cru, w 1960 roku wprowadziła innowacje w postaci kadzi ze stali nierdzewnej do fermentacji. Wina dojrzewają w nowym dębie przez okres 24-27 miesięcy. Klarowane są w sposób naturalny (6 białek na beczkę). Produkcją wina zarządza Jean Delmas. Jedyne Premier Grand Cru w Bordeaux, które należy do amerykańskiej rodziny Clarenca Dillona. 46 hektarów winnic, 270 000 butelek rocznie. Zarówno czerwone jak i białe wina są najwyzszej klasy. Najlepsze roczniki są obfite, z aromatem dojrzałych owoców, tytoniu, kakao, świeżego, pieczonego chleba, delikatnie dębowe. Odznaczaja się równowagą między siłą i elegancją, bogactwem i harmonią. Zarówno białe jak czerwone Haut-Brion starzone jest każdego roku w 100% nowych barriques.

CHATEAU MARGAUX

Jedno z trzech wielkich win z Médoc, sklasyfikowanych jako Premier Grand Cru Classé w słynnej klasyfikacji z 1855 roku. Rocznik 1771 Château Margaux był pierwszym klaretem, który pojawił się w katalogu słynnego domu aukcyjnego Chriestie’s. Jeden z premierów brytyjskiego rządu Sir Robert Walpole podobno co kwartał kupował cztery beczki tego znakomitego wina, za które nie zawsze płacił. Sławę Château Margaux za Atlantyk przeniósł ambasador USA we Francji Tomasz Jefferson, przyszły prezydent Stanów Zjednoczonych. Napisał w 1784 roku: „there can not be a better bottle of Bordeaux”. Prestiż tego wina jest więc starszy niż klasyfikacja z 1855 roku. W czasie Rewolucji Francuskiej Château Margaux wraz z winnicą, lasami i polami zostało zlicytowane przez Jakobinów na aukcji jako dobro narodowe. Przechodząc różne koleje losu, przechodząc z rąk do rąk, jego sława nieco Château Margaux przyblakła. To prestiżowe, wielkie, czerwone wino z Château Margaux nabrało ponownie blasku pod koniec lat 70-tych XX wieku, za sprawą nowego właścieciela André Mentzelopoulosa, już wówczas właściciela ogromnej sieci 1600 spożywczych supermarketów we Francji. Ten Grek urodzony w 1915 roku w Patras na Peloponezie, wykształcony we Francji, znający sześć języków, dorobił się wielkiego majątku robiąc interesy na Dalekim Wschodzie w Burmie, Chinach, Indiach i Pakistanie. Kiedy Bernard Ginestet wystawił, będące w nie najlepszej sytuacji finansowej Château na sprzedaż, zakupił je w 1977 roku Mentzelopoulos, wywołując niemały skandal we Francji. „Grek w Médoc!” – głosiły wielkie nagłówki w Le Monde. „Stało się! Jedno z najbardziej prestiżowych winnic francuskich przeszło w obce ręce! To skandal!” (skąd my to znamy?). Tak naprawdę, to jego wielkie pieniądze i miłość do tego wspaniałego miejsca spowodowały renesans Château Margaux oraz powrotu do grupy najbardziej prestiżowych win francuskich. Zrozumieli to Francuzi po jego śmierci w 1980 roku. Obecnie winnicą kieruje jego córka Corinne. To kosztowne wino zestawione jest w 75% z Cabernet Sauvignon, 20% z Merlota, 2% z Cabernet Franc i 3% z Petit Verdot. Château Margaux jest delikatne, eterycznie aromatyczne, wykwintne, aksamitne, niezwykle złożone, uchodzi za najbardziej kobiece wśród wielkich win z Médoc. Jednak w ostatnich dwudziestu latach, jakby więcej w nich ciała i koncentracji oraz niezwykłej równowagi między delikatnością i siłą. W latach dziewięćdziesiątych w winnicy produkowano około 30 tysięcy skrzynek. Winnica ma około 90 hektarów, położana jest w centrum AOC Margaux. Interesujące jest, że AOC Margaux utworzono dopiero w 1954 roku. W tej apelacji jest jeszcze wiele znakomitych chateaux takich jak: Brane Cantenac, Palmer, Rausan-Ségla, Rausan-Gasies.