Graves / Pessac Leognan

Znana nam już klasyfikacja z 1855 roku nie obejmowała win z Graves (z wyjątkiem Haut-Brion, która wtedy była już sławną winnicą). Pierwszą klasyfikację win z Graves stworzono w 1953 roku, oficjalną stała się dopiero w 1959 roku. Klasyfikację sporządzono odrębnie dla win białych i win czerwonych. Tak więc niektóre winnice mają w tej klasyfikacji wina tylko czerwone lub białe, inne jedne i drugie. Ranking ten w ujęciu alfabetycznym, a nie w kategoriach jakościowych przedstawia się następująco:

CRUS CLASSES – BIAŁE I CZERWONE
Château Bouscaut
Château Carbonnieux
Domaine de Chevalier
Château La Tour-Martillac
Château Malartic-Lagravière
Château Olivier

CRUS CLASSES – CZERWONE
Château de Fieuzal
Château Haut-Bailly
Château Haut-Brion
Château La Mission Haut-Brion
Château La Tour Haut-Brion
Château Pape Clément
Château Smith Haut-Lafitte

CRUS CLASSES- BIAŁE
Château Couhins
Château Couhins-Lurton
Château Laville Haut-Brion

CHATEAU HAUT-BRION
Najstarsze i najmniejsze z czterech Premier Grand Cru Classé z 1855 roku, w klasyfikacji win z Żyrondy. Początki Chateau datowane są na rok 1525, kiedy Jean de Pontac poślubił Joannę de Bellon, która wniosła mu w posagu ziemie Haut-Brion. W ciągu ponad czterystu lat właścicielami Haut-Brion byli admirałowie, arcybiskup, Wielki Marszałek Francji – gubernator Guyenne, Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord. Obecnie ta i kilka innych winnic należy do amerykańskiej rodziny Clarenca Dillona. Winnicą kieruje dziś Księżna de Mouchy, najstarsza córka Clarenca Dillona. Jako pierwsza z grand cru,  w 1960 roku wprowadziła innowacje w postaci  kadzi ze stali nierdzewnej do fermentacji. Wina dojrzewają w nowym dębie przez okres 24-27 miesięcy. Klarowane są w sposób naturalny (6 białek na beczkę). Produkcja wina zarządza Jean Delmas. Jedyne Premier Grand Cru w Bordeaux, które należy do amerykańskiej rodziny Clarenca Dillona. 46 hektarów winnic, 270000 butelek rocznie. Zarówno czerwone jak i białe wina są najwyzszej klasy. Najlepsze roczniki są obfite, z aromatem dojrzałych owoców, tytoniu, kakao, świeżego, pieczonego chleba, delikatnie dębowe. Odznaczaja się równowagą między siłą i elegancja, bogactwem i harmonią. Zarówno białe jak czerwone Haut-Brion starzone jest każdego roku w 100% nowych barriques.

CHATEAU PAPE CLEMENT
(Białe, czerwone). 30 hektarowa, sławna winnica należy od 1939 roku do rodziny Montagne. Czerwone: CS60%, Mer40%. Białe: Sem45%, Sauv45% i Muscadelle 10%. Druga etykieta: Le Clementin du Pape Clement. Wina Papes- Clement mają wspaniały bukiet potęgowany akcentami tytoniu, bogatą teksturę, można je pić stosunkowo młode. W ostatnich latach przypomina nieco Domaine de Chevalier. Jest jedną z najstarszych udokumentowanych historycznie winnic regionu Bordeaux, założoną przez Bertranda de Goth, biskupa Bordeaux, póżniejszego Papieża Klemensa V, który przeniósł stolicę Papiestwa do Avinionu. 32 hektary winnic obsadzono 60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlota i niewielką ilością Sauvignon Blanc, Sémillon i Muscadelle.

CHATEAU COUHINS-LURTON
(Białe). Château jest dziś własnością André Lurton, do którego m.in. należy Château La Louviere. Historia tej winnicy nie jest długa. Couhins-Lurton jest niewielką częścią Château Couhins. Tę sześciohektarową winnicę Lurton najpierw dzierżawił od INRA (Institut National de la Recherche Agronomique) a w w 1970 kupił ją od Instytutu wraz z prawem do tytułu Cru Classé de Graves. Winnica jest wyłącznie obsadzona Sauvignon Blanc, co jest tu rzadkością. Wytwarza się tu więc wyłącznie białe wino. Wino fermentuje i dojrzewa na drożdzach, co sprawia, że ma unikalną równowagę, elegancję i złożoną strukturę aromatyczną. W swoim szczytowym okresie dojrzałości staje się perfekcyjne, stając się prawdziwie wielkim winem, typowym dla AOC Pessac Léognan. Można je pić po mniej więcej dwóch latach, ale spokojnie poleży w piwnicy przez 5-10 lat nie tracąc niczego ze swojej świeżości. Znakomite do ryb i drobiu.

CHATEAU LA MISSION HAUT-BRION
(Czerwone). 27 hektarowa, najwi.ększa po Haut-Brion winnica Graves należy do Clarence’a Dillon, podobnie jak Haut-Brion, Laville Haut-Brion i La Tour Haut-Brion. W dobrych latach dorównuje swemu sławnemu sąsiadowi. Winnicą kieruje sławny bordoski winiarz Jean Delmas. 48% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 7% Cabernet Franc. Wino dojrzewa przez 18 miesiecy w kontrolowanej temperaturze, w dębowych barriques (100%). Wina La Mission są bogate, dębowe, pełne siły i potrzebują minimum 10 lat dojrzewania w butelce. Marszałek Książę de Richelieu po podróży do Bordeaux, mając sposobność pić to wino miał powiedzieć po powrocie do Paryża: \”Jeśli Bóg miałby zabraniać picia (wina), po cóż stworzyłby tak wielkie wino?\”.

CHATEAU LA TOUR HAUT-BRION
(Czerwone). Razem z Château Laville Haut-Brion (białe) należą do Domaine Clarence Dillon S.A. i są sąsiadami Château La Mission-Haut-Brion, w gminie Talence. La Tour Haut-Brion obsadzone jest czerwoną winoroślą, zaś Laville Haut-Brion – białą. Niezwykle wysokie rygory uprawy i winifikacji sprawiają, że są to wina pod każdym względem wspaniałe. Czerwone La Tour Haut-Brion ma potężny bukiet, jest eleganckie, doskonale się starzeje, jest długie w ustach. Białe Laville jest jednym z najwspanialszych białych win świata. Swój najlepszy czas osiąga dopiero po ponad 10 latach.

CHATEAU LAVILLE HAUT-BRION
(Białe). Château La Tour Haut-Brion (czerwone) razem z Château Laville Haut-Brion (białe) należą do Domaine Clarence Dillon S.A. i są sąsiadami Château La Mission-Haut-Brion, w gminie Talence. La Tour Haut-Brion obsadzone jest czerwoną winoroślą, zaś Laville Haut-Brion – białą. Niezwykle wysokie rygory uprawy i winifikacji sprawiają, że są to wina pod każdym względem wspaniałe. Czerwone La Tour Haut-Brion ma potężny bukiet, jest eleganckie, doskonale się starzeje, jest długie w ustach. Białe Laville jest jednym z najwspanialszych białych win świata! Swój najlepszy czas osiągają dopiero po 10 latach.

CHATEAU CARBONNIEUX
(Białe, czerwone). Jest to jedno z najstarszych wielkich win z Graves, kolebki win bordoskich. Położone w Dolinie l’Eau-Blanche przecinającej Léognan, stolicę Grandes Graves. Château dominuje nad doliną, zbudowane było w końcu XIV wieku. Należało do Hospices de Bordeaux, potem (1519-1741) do rodziny Ferron, członków Parlamentu Guyenne. W XVIII i XIX wieku był własnością Benedyktynów z Sainte-Croix, następnie przeszedł w ręce znanej wówczas rodziny winiarzy i ampelografów – Bouchereau. Dziś ten wielki 200 hektarowy majątek (mniej więcej połowa w uprawie winorośli) należy do spółki cywilnej Grandes Graves. Château Carbonnieux jest w bardzo uprzywilejowanej sytuacji, produkuje wina wielkiej klasy, zarówno białe jak i czerwone. Oba cieszą się wielkim uznaniem na świecie. Uprawę białej winorośli wprowadzili wprowadzili dopiero Benedyktyni w XVIII wieku. Eksportowali je do wielu krajów świata. Korsarze sprzedawali zabronione tam wino sułtanowi Konstantynopola jako wodę mineralną (l’eau minérale de Carbonnieux)! Oczywiście jako środek uspakajający nerwy kapryśnym odaliskom. Tym sposobem udawało się obchodzić rygory Koranu. Do tej pory znany był przypadek przemienienia wody w wino, Benedyktynom przyszło robić coś całkiem przeciwnego. Białe Carbonnieux jest winem z nerwem, winem eleganckim, rasowym, dystyngowanym, podziwianym przez prawdziwych smakoszy białych win. Czerwone zaś, jak na Graves, jest dość mięsistym, rasowym, dobrze starzejącym się, wysokiej jakości bordoskim winem. Średni wiek winorośli (2003) wynosi około 27 lat dla czerwonych i 32 lata dla białych. Średnia roczna produkcja wynosi około 320 000 butelek czerwonego wina i 256 000 butelek białego. Uprawia się Cabernet Sauvignon 60 %, Merlot 30 %, Cabernet franc 8 %, Petit Verdot 1 %, Côt(Malbec) 1 %. Białe: Sauvignon 65 %, Sémillon 35 %.

CHATEAU COUHINS
(Białe). Właścicielem winnicy i Château de Couhins jest państwowy instytut rolniczy INRA. Leży w gminie Villenave d’Ornon i Cadaujac, na północ od Château Carbonnieux. 50 hektarów pokrytych winoroślą, ale także drzewami i roślinami jednorocznymi. 20 hektarów winnic stanowi pole doświadczalne dla Instytutu. Wyniki doświadczeń naukowców instytutu znajdują zastosowanie w winnicach francuskich. Tutaj tworzy się także nowe klony winorośli. Winogrona z 14 hektarów winnicy są winifikowane na miejscu, w cave zbudowanej w 1982 roku. Pozostałe zbiory są przedmiotem eksperymentów naukowych. W winnicy uprawia się Cabernet-Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Petit Verdot (10.5 ha) oraz 3.5 ha białych Sauvignon i Sémillon. Praktycznie cała produkcja komercjalizowana jest poprzez pracowników Instytutu. Wino czerwone jest w klasie AOC Pessac- Léognan, białe sklasyfikowane jest jako Cru Classé de Graves. Jest eleganckie i aromatyczne, można je przechowywać w ciągu 3-5 lat.

CHATEAU MALARTIC-LAGRAVIERE
(Białe, czerwone). Nazwa winnicy pochodzi od majątku La Graviere i nazwiska hrabiego Hipolita de Maures de Malartic, który w służbie króla brał udział w wojnach przeciw Anglikom w Québec i na Oceanie Indyjskim. Obecnym właścicielem jest winnicy jest belgijski biznesmen Alfred-Alexandre Bonnie wraz z żoną Michele. Château zakupili w 1997 roku od domu szampańskiego – Laurent Perrier. Całkowicie zrekonstruowali posiadłość, wszyskie budynki związane z produkcją wina a także park. Le Sillage de Malartic – Pessac-Léognan, druga etykieta. Wina czerwone: Merlot 50 %, Cabernet Sauvignon 40 %, Cabernet franc 10 %. Wina białe: Sauvignon 80 %, Sémillon 20 %.

CHATEAU SMITH-HAUT-LAFITTE
(Czerwone). Znane, stare château, sklasyfikowane jako Premiers Crus Classés. Historia posiadłości sięga 1365 roku i związana jest ze szlachecką rodziną Bosq. W XVIII wieku zakupił ją Szkot Georges Smith, od którego bierze swą nazwę obecna winnica, zbudował pałac i eksportował swe wina własnymi statkami do Anglii. 55 z 72 hektarów posiadłości obsadzona jest winoroślą. Dzisiejszą świetność winnica zawdzięcza przede wszystkim merowi Bordeaux w latach 1842-1848 oraz Prezydentowi Izby Handlu w Bordeaux w 1855 roku (Chambre de Commerce) – panu Duffour-Dubergier, który odziedziczył majątek po swojej matce. Od wczesnych lat dwudziestych XX wieku dystrybucją wina zajmował się się znany bordoski négociant – Louis Eschenauer, by w 1958 roku zostać jej właścicielem. Od 1990 roku właścicielem winnicy jest Daniel Cathiard. Całkowicie zmodernizował chais, ale także starą XVIII wieczną pustelnię oraz XIV wieczną wieżę. W sercu winnicy można przenocować w luksusowym, 4 gwiazdkowym hotelu Sources de Caudalie. Czerwone wina z Château Smith-Haut-Lafitte znane są z wielkiej elegancji, białe z niezwykłego bukietu. Średni wiek winorośli czerwonych i białych wynosi 37 lat (2003). Uprawia się tu: Cabernet Sauvignon 55 %, Merlot Noir 35 %, Cabernet Franc 10 %. Blanc: Sauvignon 90 %, Sémillon 5 %, Sauvignon gris 5 %. Druga etykieta – Les Hauts de Smith.

CHATEAU OLIVIER
(Białe, czerwone). Château Olivier leży około 15 minut jazdy od Bordeaux, na północ od Léognan. W pięknej 200 hektarowej posiadłości, otoczonej dębami i piniami położona jest 50 hektarowa winnica Olivier. Jest korzystnie zorientowana na południe. Suwereni Olivier istnieli tu już w XII wieku. Należeli do elity szlachty akwitańskiej i angielskiej. W 1663 roku Marie de Lasserre, jedyna córka Seigneur d’Olivier poślubiła Pierre’a Pernel, barona Brede, wnosząc majątek jako wiano. Jej córka zaś wniosła te dobra jako wiano poślubiając Jacques’a de Secondat, barona Montesquieu. Obecnie majątek należy do starej bordoskiej rodziny Bethmann. Czerwone wina z Château Olivier są mięsiste, maja dobrą strukturę, są smaczne, pikantne, z dobrymi taninami, z długim finiszem. Bukiet mają kwiatowy, sprawiający dużą przyjemność pijącemu, są niezwykle eleganckie. To archetyp bordoskiego wina. Przeważa w nim Cabernet Sauvignon, pozwalajacy na doskonałe starzenie się. Powinno się je pić po 4-5 latach, najlepsze mogą poleżeć 30-50 lat! Białe wina są lekkie i aromatyczne, perfekcyjnie zrównoważone Sauvignon i Sémillon, owocowe i z nerwem. Obecność Sémillon czyni je winem zdolnym do dłuższego przechowywania, z czasem wino robi się bogate i eleganckie. Niewielka ilość Muscadelle nadaje mu szlachetny, perfumowany bukiet. Najlepsze do picia po 2-6 latach. W najlepszych latach nawet po 20 latach nie tracą nic ze swych walorów.

CHATEAU HAUT-BAILLY
(Czerwone). Majątek powstał w 1630 roku za sprawą paryskiego bankiera Firmin Le Bailly. Jego właściwa, winna historia rozpoczęła się jednak dopiero wtedy, gdy od Kardynała Bonnet, arcybiskupa Bordeaux w 1872 roku zakupił go przedsiębiorczy Alcide Bellot des Minieres. Bellot był postacią nietuzinkową w Bordeaux, poufale zwali go królem winiarzy, z uwagi na niemałe osiągnięcia naukowe w enologii. Dzięki niezwykłemu uporowi, wręcz naukowej precyzji w pracy, doprowadził do takiego podniesienia jakości swego wina, że w owym czasie dorównywało wielkiemu Lafite, Margaux, Latour i Haut-Brion. Ten wysoki poziom wina Haut-Bailly utrzymywały mniej więcej do roku 1940. W 1955 roku Château zakupił Daniel Sanders, który wielkim staraniem doprowadził do ponownego rozkwitu. Wina stąd są dystyngowane, rasowe, z pięknym bukietem i szatą. Aktualnymi właścicielami, od 1998 roku, są Robert i Élisabeth Wilmers. Drugą etykietą Château jest La Parde de Haut-Bailly.

DOMAINE DE CHEVALIER
(Białe, czerwone). Domaine de Chevalier położone w Pessac-Léognan. 90% win tu wytwarzanych to wina czerwone. Zaledwie 1500 skrzynek to białe, wytrawne wina. Czerwone zestawia się w 70% z Cabernet Sauvignon, 25% Merlota i 5% Cabernet Franc. W1995 roku niewielką parcelę obsadzono Petit Verdot. Białe wina zwykle są mieszanka 70% Sauvignon Blanc i 30% Semillon. Czerwone porównywane są z najlepszymi 2-me cru z Médoc. Białe należą do najlepszych produkowanych w Bordeaux i są bardziej długowieczne niż czerwone, mogą leżakować nawet 30 lat..Domaine położona jest na 80 hektarach, w tym 35 hektarów o doskonałej orientacji północ-południe, obsadzone jest winoroślą. Interesujące, że charakter gleby Domaine de Chevalier jest prawie taki sam jak w winnicach Château Petrus i Château d’Yquem. Od 1986 roku młode plantacje winorośli służą do kupażowania drugiej etykiety o nazwie L’Esprit de Chevalier.

CHATEAU BOUSCAUT
(Białe, czerwone). Château Bouscaut leży w gminie Cadaujac (AOC Graves) obok miasteczka Bouscaut. Cru Classé 1959 roku CS 35%, CF 5%, Mer 60%. Średni wiek winorośli (2002) – 35 lat. Wytwarzane tradycyjną bordoską metodą, starzone przez 20-24 miesiące w dębie, z których 1/3 w nowych. Château zbudowane zostało w początkach XVIII wieku. Od 1980 roku jest własnością Lucien Lurton, także właściciela Châtea Brane-Cantenac i Château Durfort-Vivens. Wino lekko ziemiste, typowe dla Graves. Do czerwonych mięs.

CHATEAU FIEUZAL
(Czerwone). Nazwę tej znakomitej, starej winnicy i château dała rodzina Fieuzal, która była jej właścicielem od połowy XIX wieku. Od spadkobierców majątek zakupili i podzielili bracia Griffon. Z drugiej części powstało Château Haut-Lagardere, które zakupił ówczesny konsul papieski w Bordeaux. Zaopatrywał on watykanskie piwnice Leona XIII, m.in. w ponoć legendarny rocznik 1893. Jednym z ostatnich właścicieli winnicy była znana bordoska rodzina Ricard, w 1974 roku Château przeszło w ręce Georges Négrevergne, który zmarł w 1984 roku. Jego żona i cztery córki sprzedały w końcu winnicę w 1994 roku za 26 mln dolarów grupie bankowej Banques Populaires, która zainwestowała w niej poważny kapitał. Od sierpnia 2001 roku, winnica ma nowego właściciela. Fieuzal produkuje rocznie około 12 500 skrzynek czerwonego wina pod pierwszą etykietą i około 3500 skrzynek drugiego wina o nazwie L’Abeille de Fieuzal. W winnicy produkuje się około 3000 skrzynek znakomitego, białego wina.

CHATEAU LATOUR-MARTILLAC
(Białe, czerwone). Château nazwę swą zawdzięcza wieży, pozostałości XII wiecznej fortyfikacji. Poza tym château jest niskie i raczej niepozorne. Od 1929 roku właścicielem winnicy jest znana bordoska rodzina Kressmann.