Graves / Pessac Leognan

Obszar położony na przedłużeniu Médoc w kierunku południowo-wschodnim. Należy do niego, położona na jego północnym krańcu stolica Akwitanii – Bordeaux. Nazwa regionu pochodzi od żwirowatej gleby, która daje winom charakterystyczny smak gleby, na której rośnie winorośl (goűt de terroir).

W Graves wytwarza się bogate, wytrawne, o głębokiej barwie, dobrze starzejące się wina białe, głównie z winogron Sauvignon Blanc i Semillon. Najlepsze z nich z powodzeniem rywalizują ze sławnymi winami burgundzkimi. Nie ma ostro sprecyzowanych obszarów dla win czerwonych i win białych. Generalnie czerwone Graves przeważają na północy, białe na południu. Dobrze jest wiedzieć, że jeszcze w XVII wieku czerwone wina z Graves uważane były za najlepsze w całym regionie Bordeaux.

W 1987 roku z północnej części Graves wyodrębniło się nowe, gminne appellation Pessac-Leognan. W strefie tej, bezpośrednio przylegającej do Bordeaux, znajdują się wszystkie grands crus classés w Graves, szczególnie czerwone. Główne szczepy czerwone regionu to: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Merlot.

Jedynym winem z Graves, które znalazło się w sławnej klasyfikacji z 1855 roku, było Château Haut-Brion – do dziś król czerwonych Graves. W 1525 roku Pan na Brion był merem Bordeaux. W czasie Rewolucji Francuskiej majątek przemianowano na Haut-Brion. Ta wielka winnica często zmieniała właścicieli. Ostatnim jest znana amerykańska rodzina bankierska Dillonów. Tę sławną winnicę w 1935 roku zakupił Clarence Dillon. Do dnia dzisiejszego, ta i dwie inne winnice cru classé: Château La Mission-Haut-Brion i Château La Tour-Haut-Brion należą do tej rodziny.

Inną sławną winnicą jest Chateau Pape-Clement, założoną jeszcze przez arcybiskupa Bordeax Bertranda de Goth. Tak, to przyszły papież Klemens V, który w 1305 roku przeniósł stolicę Papiestwa do Awinionu. Winnicę przejeli następni arcybiskupi Bordeaux i nazwali ją jego imieniem. Jest to jedna z najstarszych winnic w Bordeaux. Domaine de Chevalier, niezwykle piękne wino, w dobrych latach porównywalne z La Mission, a nawet Haut-Brion. Inną wielką marką jest Chateau Haut-Bailly, uważane obok Chevalier i Pape-Clément za jedno z najlepszych czerwonych Graves. Wśród białych do najbardziej znanych należy Chateau Olivier, w XI wieku był tu dworek myśliwski księcia Edwarda zwanego Czarnym Księciem. Równie znanym jest Chateau Carbonnieux, zamek ten zbudowany został około roku 1380. W latach 1519-1741majątek należał do zakonu Benedyktynów z St-Croix, którzy należeli do prekursorów uprawy białego wina w tym regionie. Wino to było etykietowane jako „Carbonnieux”, czyli woda sodowa. Udając wodę sodową eksportowana była do Turcji, gdzie picie wina było zabronione.

W 1953 i w 1959 roku INAO (instytut, który przyznaje AC) sklasyfikował 16 chateaux (8 win białych i 16 czerwonych ) bez ich hierarchizowania.Wszystkie mogą używać na swoich etykietach określenia Cru Classé ( grand cru classé). Wśród wielkiej szesnastki znalazły się m.in. Château Bouscaut, Château Carbonnieux, Château Fieuzal, Château d’Olivier, Château La Tour Martillac, Château Pape Clement, Château Malartic-Lagraviere, no i oczywiście premier grand cru classé: Château Haut-Brion z 1855 roku. Poza crus classés produkuje się tu bardzo dobre wina regionalne klasy AC Graves i AC Graves supérieur. Styl win z Graves (Pessac Leognan) jest czymś pośrednim między Médoc a St-Emilion czy Pomerol. Wynika to stąd, że w skład mieszanek tego regionu wchodzi więcej merlota niż w Médoc, ale mniej niż w St-Emilion czy Pomerol.