Entre-Deux-Mers

Entre-Deux-Mers leży w departamencie Gironde. Ten rozległy obszar położony jest nie tyle między morzami, co między rzekami Garonną i Dordogne. Stanowi najpoważniejsze żródło białych win w Bordeaux. Powierzchnia upraw to około 5000 hektarów winnic, produkujących wina głównie białe, wytrawne o zróżnicowanej jakości, w ogólnej AOC Bordeaux i Bordeaux Superieur (wina czerwone) i regionalnej AOC Entre-Deux-Mers (białe wina wytrawne). Z roku na rok wina stąd są coraz lepsze. W Centrum Entre-Deux-Mers położony jest region mający prawo do własnej AOC Entre-Deux-Mers Haut-Benauge (białe) lub Bordeaux Haut-Benauge (białe), oba są wysoko cenione i bardzo poszukiwane przez amatorów białych win. Występują tu gleby gliniasto-wapienne, gliniasto-krzemowe i żwirowate.

Charakter win. Białe są dobrej klasy, giętkie, o dobrej konstrukcji (corps, body) czyli z „ciałem”, świeże. Pije się je młode, chyba, że mieszanka zawiera nieco więcej Semillon niż Sauvignon, dojrzewa nieco w dębie, wtedy można je spożywać dwa trzy lata po zbiorze. Czerwone są wytrawne, dosyć dobrze wybarwione.

Trzeba wyrażnie rozróżnić AOC Entre-Deux-Mers (zawsze wina białe, wytrawne) od regionu o tej samej nazwie, dlatego, że w obrębie geograficznego Entre-Deux-Mers rozróżnić możemy ponad 20 appellation, m.in. te, które wymieniłem wyżej.

To tu, koło miejscowosci Floirac (dzisiaj już w obrębie wielkego Bordeaux), w 1866 roku po raz pierwszy Żyrondę zaatakowała filoksera, nieszczęście, które na kilkadziesiąt lat sparaliżowało winiarstwo francuskie.