Armagnac / Floc de Gascogne

Floc jest rezultatem zmieszania dobrego armaniaku i świeżego gronowego moszczu z gaskońskich winnic położonych w departamencie Gers, Lot-et-Garonne i Landes w Południowo-Zachodniej Francji. Jest to wzmacniany trunek o zawartości 16-18% alkoholu, znany jako tzw. wino likierowe. Przygotowywany jest według starej chłopskiej tradycji. Ma wdzięk świeżego gronowego soku i wigor znakomitego armaniaku. W dialekcie okcytańskim \”Lou Floc\” oznacza bukiet kwiatów. Obecnie Floc produkowany jest w Bas Armagnac, La Tenareze i Haut Armagnac.

DWIE ODMIANY FLOC DE GASCOGNE
– Floc de Gascogne Blanc – wytwarzany z odmiany Colombard, Ugni Blanc, Gros, Petit Manseng, Mauzac, Folle i Baroque.
– Floc de Gascogne Rosé – wytwarzany z Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon i Merlot.

Floc powinien być z tej samej winnicy co armaniak. Po zmieszaniu moszczu i armaniaku Floc de Gascogne leżakuje przez 10 miesięcy w piwnicy. Można go sprzedawać dopiero po uzyskaniu zgody Komitetu Ekspertów (Comite Interprofessionnel du Floc de Gascogne) zgodnie z wymogami AOC Floc de Gascogne (AOC ustanowiono 27 listopada 1990 roku).

Floc serwuje się zwykle jako aperitif, chłodny albo lekko zmrożony po roku od jego wyprodukowania. Ma zapach fiołków, róż, cytryny i miodu, różowy zaś aromaty malin, czarnej porzeczki, korzeni i gożdzików. Doskonały do melona, dobrego foie gras, lodów i sałatek ze świeżych owoców.