Dolina Centralna

Dolina Centralna jest sercem Chile. Region Centralny to 4 duże doliny w których wytwarza się duże ilości wina.

PODREGION MAIPO
Bruno Prats (Cos d’Estournel-St-Estephe) miał powiedzieć kiedyś, że najlepsze wina na świecie powstają na cieplejszych obszarach chłodnego klimatu (np.Bordeaux) lub chłodniejszych obszarach ciepłego klimatu takich jak Maipo Valley. To właśnie tę dolinę uznali eksperci za idealną do uprawy najszlachetniejszych z czerwonych winorośli: Cabernet Sauvignon, Merlot i Carmenere. Czerwone wina z Maipo porównywane są z winami Napa Valley. Ten najsławniejszy region uprawy wina w Chile jest jednocześnie jednym z najmniejszych regionów winiarskich w Chile, o obszarze upraw około 2500 hektarów. Ten i tak niewielki obszar dzieli się na kilka subregionów: Santiago, Talagante, Pirque, Llano del Maipo i Buin. Wytwarza się tu wina białe i czerwone, głównie Cabernet Sauvignon i Semillon. Ta część Doliny Centralnej ma około 1000 kilometrów, oddzielona jest od Pacyfiku stosunkowo niskim, nadbrzeżnym  łańcuchem górskim. Na wschodzie zamykają ją Andy, za którymi rozpościera się największy argentyński obszar uprawy winorośli – Mendoza. Dolina leży na 32-38 stopniu szerokości geograficznej południowej, wysokie temperatury łagodzi na szczęście wpływ Oceanu Spokojnego. Generalnie Maipo ma klimat śródziemnomorski, z ciepłymi, suchymi latami ze średnimi rocznymi opadami około 300 mm.

PODREGION RAPEL
Leżący na południe od Doliny Maipo zdominowany jest przez dwie rzeki, Cachapoal i Tinguiririca, które odprowadzając wody z Andów wpływają do jeziora Rapel i dalej rzeką o tej samej nazwie płynie do oceanu. Rośnie tu wiele odmian winorośli, ale region znany jest z najlepszych Merlotów w Chile. Wzgórza i góry położone są tu z zachodu na wschód, pozwalajac morskiemu powietrzu łagodzić temperatury. Dużo uwagi przywiązuje się tu do uprawy Sirah. W podregionie Rapel wyodrębniono 2 strefy winiarskie. Strefa Cachapoal ma wielkość około 9500 hektarów. Głównie uprawia się tu Cabernet Sauvignon, Merlot i Carmenere. Strefa Colchagua. Dolina położona jest około 160 kilometrów na południe od Santiago, jest jednym z najbardziej charakterystycznych obszarów winiarskich Chile. Od czasów kolonialnych dolina ta zawsze była atrakcyjna dla produkcji winiarskiej. Idealne warunki pogodowe tu panujące sprawiały zawsze, że w tej dolinie Hiszpanie budowali piękne posiadłości dziedziczone zawsze  przez ich dzieci. Często projektowali je europejscy architekci. Colchagua, w miejscowym języku oznacza dolinę małych lagun. Plemię tu osiadłe, zwane Chiquillanes, było najbardziej wojowniczym plemieniem narodu Mapuche. W XV wieku podbili je Inkowie. Colchagua była najbardziej na południe wysuniętą częścią inkaskiego imperium. W połowie XVI wieku wraz ze zdobyciem Chile przez Hiszpanów, Jezuici posadzili tu pierwszą winorośl, aby uzyskać wino dla celów liturgicznych. Winnice założono na obszarze przybrzeżnym Doliny Colchagua, w jezuickiej misji, w osadzie Pichilemu. Chile uzyskało niepodległość w 1810 roku, a najbardziej znane rodziny nabyły tu ziemię budując wspaniałe rezydencje istniejące do dziś. W połowie XIX wieku do Chile sprowadzono odmiany bordoskie. W Colchagua pierwsza bordoskie odmiany posadzono w 1870 roku.To właśnie Cabernet, Merlot i Carmenere stanowią dziś wizytówkę tutejszego winiarstwa. Przez wiele lat miejscowi winiarze sprzedawali całą swoją produkcję dużym firmom butelkującym wina w Santiago, w Dolinie Maipo. Dopiero w końcu lat 80-tych ubiegłego wieku, wraz z ekspansją chilijskich win, zaczęli sami swoje wino butelkować i sprzedawać na wymagających rynkach zagranicznych.

PODREGION CURICO
Leży 200 km na południe od Santiago, obejmuje ponad 18 tysięcy hektarów winnic (2004). Większość winnic usytuowana jest na południu regionu, w tym ogromna 2000 hektarowa winnica San Pedro, założona przez braci Correa Albano w 1865 roku. San Pedro jest dziś drugą co do wielkości eksportu winnicą chilijską. Łącznie w Dolinie Centralnej (doliny Maipo, Casablanca, Rapel,  Curico i  Maule ) ma ponad 2500 hektarów winnic. W jednym kawałku posiada największą winnicę w Południowej Ameryce – 1200 hektarów. W tym podregionie znajduje się wyodrębniona strefa Lontue. Curico ma śródziemnomorski klimat, podobne opady (około 700 mm rocznie), wysokie temperatury dniem i chłodniejsze noce. Najlepsze rezultaty osiągają tu winiarze z Cabernet Sauvignon, na niektórych obszarach także z Sauvignon Blanc. Najbardziej na południe wysuniętą częścią Regionu Valle Central są winnice położone w dolinie rzeki Maule.

PODREGION MAULE
Najbardziej wysunięta część Doliny Centralnej, ma najwięcej winnic w całym Chile. Poważna część winnic istnieje tu tu od XVIII wieku. Już w 1831 roku było tu 5000 hektarów winnic, dzisiaj jest 3 razy więcej. Przeważają tutaj wina białe, przede wszystkim Sauvignon Blanc i Chardonnay, wśród czerwonych – Merlot. Dominuje tu jednak najszerzej uprawiana w Chile winorośl zwana Pais, identyfikowana również z historyczną, kalifornijską odmianą Mission a takze z argentyńską Criolla Chica. Czasami nazywana bywa Negra Peruana. W Europie może to być odmiana uprawiana jeszcze w Hiszpanii i na Sardynii – Monica. Przymrozki są tu dość niebezpieczne, w wielu winnicach instaluje się wiatraki, głównie do mieszania powietrza, zapobiegajac w ten sposób przemarzaniu winorośli.