Chile

Chile zdobył dla korony hiszpańskiej konkwistador Pedro de Valdivia w 1541 roku. Oczywiście nie był to całkowity obszar dzisiejszego Chile, sięgał tylko do rzeki Bio-Bio, której dolina stanowi najbardziej na południe wysunięty region winiarski Chile. Terytorium na południe od Bio-Bio, zamieszkałe przez Indian Mapuche, zwanych przez Hiszpanów Araukanami( od prowincji Arauco) podbili Hiszpanie dopiero 200 lat póżniej.

Pierwszą winorośl zasadził podobno Francisco de Aguirre, pierwszy zbiór zebrano już w 1551 roku. Pierwszą winnicę założył w okolicach dzisiejszego Santiago żołnierz Juan Jufre de Loaiza y Montesano w 1554 roku. Najbardziej popularną odmianą była wówczas País (uprawiana wówczas również w Kaliforni, gdzie znana była jako Mission), Muscat i inne hiszpańskie odmiany. Prawdziwy boom win chilijskich rozpoczął się dopiero w końcu lat osiemdziesiątych i trwa do dziś. W 1989 roku eksport win wzrósł o 66 % i wzrasta do dziś mniej więcej 50% co dwa lata. W 1988 roku Chile eksportowało 17,3 milionów litrów wina, dziesięć lat póżniej 230 milionów. W 1988 roku pod uprawą winorośli było ponad 75 tysięcy hektarów ziemi. Do 2005 roku obszar winnic zwiększy się do 95 tysięcy hektarów. Zainwestowane w winnicach chilijskich ogromne kapitały spowodowały prawdziwą rewolucję technologiczną. W porównaniu z latami osiemdziesiątymi, obecne wina są bardziej czyste, głębsze, dłuższe, niezwykle owocowe. Większość win ma słodki finisz, stąd cieszą się w Polsce niezwykłym powodzeniem, szczególnie u przyszłych koneserów dobrych win. Niektóre najwyższej klasy Reservas mogą osiągać ceny bordoskich grands crus.

W tym najdłuższym kraju świata (4,3 tysiąca kilometrów), licząc od centralnie położonego Santiago, winorośl jest lub może może być uprawiana mniej więcej 400 kilometrów na północ i 650 kilometrów na południe od stolicy.

W maju 1995 roku ustawą ustanowiono obecnie obowiązujący winiarski podział kraju (denominaciones de origen). Zdefiniowano w nim cztery kategorie: region, podregion, strefa, obszar. Region winiarski (Region Vitivinícola) – umowny, duży obszar uprawnej ziemi. Podregion (subregion), jest ich 13, są częścią 5 regionów winiarskich. To głównie ich nazwy umieszczane są na etykietach w celu identyfikacji pochodzenia wina: Valle del Curico, Valle del Maipo, Valle del Casablanca itd. Strefy wyodrębniono tylko w trzech podregionach Valle Central (Rapel, Curico, i Maule). Mogą być umieszczane na etykietach bez wskazywania przynależności do regionu lub podregionu. Obszar (area), nazwy obszarów rzadko pojawiają sie na etykietach, głównie dlatego, że niewiele osób spoza Chile potrafiłoby je zlokalizować.