Central Valley (Dolina Centralna)

AVA CLARKSBURG
Leży na południowy zachód od Sacramento. Jest to duży okręg winiarski, mimo to znajduje się tu zaledwie kilka wytwórni i niewiele winnic. Mimo, że leży w dość gorącej Dolinie Centralnej, wino jest tu zrównoważone, głębokie dzięki umiarkowanemu klimatowi spowodowanemu wpływem rzeki Sacramento i bryzie z pobliskiej San Francisco Bay. Cena win z tego regionu jest stosunkowo niska, największym powodzeniem cieszą się te z Chenin Blanc i Petite Sirah.

AVA DIABLO GRANDE
Pod uprawą znajduje się zaledwie 15-20 hektarów winorośli. Region bardziej znany jest z pięknych terenów do nauki i gry w golfa. Obszar bierze swą nazwę od najwyższego szczytu Pacific Coast Range, Mount Diablo. Winnice położone są na wysokości 400-800 metrów w zachodniej części  Stanislaus County. Dzięki stosunkowo wysokiemu położeniu winnic deszcze są tu obfitsze średnia temperatura niższą niż na obszarach sąsiednich.

AVA DUNNIGAN HILLS
Około 40 tysięcy hektarów winnic położonych na wzgórzach na północny-zachód od hrabstwa Yolo. Śródziemnomorski klimat i sprzyjające wiatry  powodują, że wiosenne przymrozki nie są zbyt uciążliwe. Największą firmą winiarską o statusie AVA a jest tu kanadyjska R.H. Phillips. Zbiór winogron odbywa się tu nocą, aby zminimalizować utlenianie winogron. Uprawia się tu z powodzeniem klasyczne francuskie odmiany.

AVA LODI
Leży między miastami Stockton i Sacramento. Przez lata  uprawiano tu głównie Zinfandel, obecnie wzrasta ilość upraw Chardonnay, w związku z tym, że klimat chłodzony jest przez bryzę z Zatoki San Francisco. Obniża ona średnią temperaturę nawet o 10°C. w porównaniu z sąsiednimi AVA. Do niedawna tutaj powstawały najtańsze odmianowe oraz stołowe wina Roberta Mondavi. Lodi jest także kalifornijskim centrum destylacji brandy. Najwięcej uprawia się tu Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Zinfandel i Chardonnay.

AVA MERITT ISLAND
Apelacja powstała w 1983 roku jest w zasadzie częścią większej AVA Clarksburg. Jest prawdziwie winiarska wyspa licząca około 2000 hektarów, otoczona przez bagna i rzekę Sacramento. Chłodne, oceaniczne powietrze z Zatoki San Francisco, bogata ilasta gleba sprzyjają uprawie winorośli. Większość producentów sprzedaje swoje zbiory producentom z innych regionów Kaliforni.

AVA MADERA
Duży obszar winiarski z 38000 akrów winorośli (około 10% upraw w Kaliforni), rzadko pojawia się na butelkach win.