California (Kalifornia)

California. Wino pojawiło się tutaj za sprawą łańcucha hiszpańskich misji katolickich, które dotarły tu z Południowej Ameryki. Przez ostatnie czterysta lat Kalifornia stała się dla Amerykanów prawdziwą Enotrią. Jednak dopiero od połowy XX wieku stała się jednym z centrów światowego winiarstwa. Ponad 1200 winnic o powierzchni prawie 200 tysięcy hektarów plasuje ją zaraz za takimi potęgami jak Włochy, Francja i Hiszpania. Niezwykle zróżnicowany klimat i gleba pozwalają na produkcję  prawie  wszystkich  typów i stylów win, od wytrawnych po deserowe, wzmacniane i musujące.

Od 1 stycznia 1983 roku w USA, na podobieństwo francuskiej AOC, ustanowiono obszary winiarskie zwane AVA – American Viticultural Area. Wg mojej wiedzy (2004) w USA jest takich obszarów 153, z czego w samej Kaliforni  blisko 90. Koncepcja terroir stała się więc w Stanach Zjednoczonych praktyką. Kalifornię umownie podzielono na:

– Północne Wybrzeże (Northern California Coast, w skrócie North Coast)
– Środkowe Wybrzeże (Central California Coast, w skrócie Cetral Coast)
– Południowa Kalifornia (Southern California, od Ventura do San Diego)
– Dolina Centralna (między Sacramento a Bakersfield)
– Sierra Nevada ( zachodnia strona gór Sierra Nevada)

Mimo, że wina kalifornijskie są w Polsce bardzo popularne, reprezentowane są jednak w większości przez dużych przemysłowych producentów tworzących mało interesujące wina, bez osobowości takie jak Gallo czy Sutter Home (chociaż obie mają swoje prestiżowe wina). Z uwagi na cenę nie stanowią one zasadniczej konkurencji dla win chilijskich czy argentyńskich.