Whisky

Alkohol odegrał istotną rolę w kształtowaniu się ludzkiej cywilizacji. Wino, którego początki sięgają szóstego tysiąclecia przed Chrystusem, znalazło zastosowanie w wielu obrządkach religijnych na całym świecie i to właśnie dzięki duchownym sztuka fermentacji i destylacji rozwijała się przez wiele stuleci. Starożytni Rzymianie przywieźli do północnej Europy tajniki produkcji wina, ale surowy klimat nie sprzyjał winifikacji i większą popularność w tych regionach zyskało piwo (powstające ze sfermentowanego jęczmienia), a później – whisky.

Wszystko wskazuje na to, że praktykowanie destylacji pojawiło się w Irlandii i Szkocji między XI w. a XIII w. wraz z chrześcijańskimi mnichami, ale niektórzy twierdzą, że już starożytni Celtowie używali technik destylacyjnych przy wyrobie uisge beatha (woda życia).

Poprzez dekady udoskonalania procesu destylacji, Szkocja stała się głównym ośrodkiem produkcji jakościowej whisky. Pierwsza wzmianka o aqua vitae (po łacinie „woda życia”) pojawia się w liście braciszka Johna Cora datowanym na 1494 r, w którym mnich prosi o osiem worków jęczmienia. Z takiej ilości zboża można było wyprodukować kilkaset butelek destylatu, zatem sądzi się, że konsumpcja whisky w tym okresie była już rozpowszechniona.

Wydarzeniem, które miało decydujący wpływ na wzrost popularności whisky, była plaga filoksery (szkodnika z rodziny wińcowatych) w drugiej połowie dziewiętnastego wieku. Ta mała mszyca zniszczyła większość winnic w Europie, przyczyniając się do diametralnego zmniejszenia produkcji wina, brandy i koniaku. Jednocześnie wzrosły akcje whisky, zwłaszcza, gdy odkryto, że przechowywanie tego trunku w beczkach dębowych sprzyja jego jakości – nadaje mu bursztynową barwę, wygładza i uszlachetnia zapach oraz smak.

Prohibicja w Stanach Zjednoczonych w pierwszej połowie dwudziestego stulecia wyraźnie nadszarpnęła rynek produkcji whisky i wiele destylarni popadło w ruinę. Jednakowoż, od lat 50-tych XX w. whisky rośnie w siłę i dziś jest jednym z najpopularniejszych trunków na świecie. Najwięksi producenci to Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone i Japonia.

Bartosz Siepiera
FESTUS.PL