SPOTKANIA PRZY WINIE: Dolina Rodanu W sierpniowe popołudnie spotkaliśmy się w miłym gronie, aby spróbować kilku win z Doliny Rodanu. Była to zdecydowanie udana degustacja, która potwierdziła, że Dolina Rodanu daje wina, które prezentują solidną jakość w rozsądnej cenie, a przy tym są smaczne i trafiają w gusta większości odbiorców. Królowało
Pierwszy kontakt z etykietami niemieckich win może być nieco niepokojący, ponieważ w oczy rzuca się cała masa trudnych do wymówienia słów, które trzeba znać, aby wiedzieć co jest w butelce.Podejdźmy jednak do tematu z drugiej strony – rzadko zdarza się, żeby na etykiecie była umieszczona tak duża ilość szczegółowych informacji,
Codorniu jest najstarszą rodzinną firmą w Hiszpanii. Pierwsze wzmianki o winnicach i produkcji wina (oczywiście spokojnego) przez Jaume Codorniu pochodzą już z 1551 roku. Kolejnym etapem historii był rok 1659. Nastąpiło wówczas połączenie dwóch ważnych winiarskich rodzin – Anna Codorniu wyszła za mąż za Miquela Raventósa.Od tego momentu rodzina Raventós
cava. Kontynuujemy temat win musujących. Tym razem poznamy fantastyczne bąbelki z Hiszpanii.CAVA Cava to hiszpańskie wino musujące produkowane metodą tradycyjną, czyli taką, w której druga fermentacja ma miejsce w butelce. Dzięki temu cava jest nieco bardziej złożona i wyrazista niż prosecco, a bąbelki musują znacznie intensywniej. Może być biała lub różowa,
Prosecco. WINNE ETYKIETY to seria artykułów, która ma ułatwić nam poruszanie się pośród ogromnej ilości win dostępnych na rynku. Bierzemy butelkę do ręki, czytamy etykietę i wiemy co kupujemy. proste? A więc do dzieła!Zaczynamy od Prosecco – niesamowicie popularnego wina musującego, które znajdziemy niemal w każdej restauracji, wine barze i sklepie.
A może koniaczku?Zdrobnienie w tytule jest celowe. W Polsce koniak nie ma łatwego życia. Jako destylat z wina należy do szerokiej grupy alkoholi zwanej brandy (którego polską nazwą jest winiak). Znaczna część społeczeństwa stawia znak równości pomiędzy tymi trzema nazwami, nie widząc specjalnej różnicy jakościowej. Tymczasem nazwa koniak zarezerwowana jest wyłącznie
Wino do grilla? Mamy dla Was kilka propozycji.Mamy środek lata, a co za tym idzie, grillujemy pełną parą. Na ruszt wrzucamy wszystko, na co tylko mamy ochotę – kiełbasy, karkówkę, ryby, warzywne szaszłyki, a nawet owoce. Stoły uginają się od pysznego jedzenia, do którego warto podać dobre wino do grilla. Niech będzie
Piwna Rewolucja w Polsce. Waszym i naszym Gościem jest Michał Saks, współzałożyciel AleBrowaru, miodosytnik, złoty medalista, człowiek orkiestra oraz jeden z duszpasterzy Piwnej Rewolucji nad Wisłą. Rozmawiamy o historii nowofalowych piw w Polsce i na świecie, kulisach powstania pierwszych rzemieślniczych browarów w naszym kraju oraz o tym, że krowie placki nie powstają
Najstarsza znana butelka wina ma prawie 1700 lat i znajduje się w muzeum Palatynatu w Spirze. Znaleziono ją w krypcie rzymskiego patrycjusza z IV wieku n.e. Butelka jest szklana, więc można ocenić przynajmniej częściowo jej zawartość i wydaje się że wymagałaby solidnej dekantacji przed degustacją. Ankieta przeprowadzona w Australii, badania
Wino może być formą sztuki. Sopocki FESTUS to powstała 20 lat temu rodzinna firma, która jako jedna z pierwszych, po 1989 roku, zaczęła importować do Polski wina i alkohole mocne od producentów z całego świata. Rozmawiamy z jej założycielem Wiktorem Zastróżnym o tym, jak się znalazł w świecie wina.Gabriela Pewińska: Czym
Pierre de Segonzac. koniak i jedzenie to nie jest proste i oczywiste połączenie. Nawet Francuzi sięgają po koniaki głównie jako digestif, a najlepsze butelki otwierają w gronie znajomych, często w towarzystwie cygara. Nie mogliśmy nie skorzystać z zaproszenia na foodpairing szlachetnych destylatów z małej, rodzinnej firmy Pierre de Segonzac, z ambitną
To była wspaniała degustacja win w Tapas Barcelona oraz prezentacja nowego menu. Piękny wieczór. Widzieliśmy się w poniedziałek, 21 czerwca 2016 roku. Co zjedliśmy? Na stołach pojawiły się premierowe dania z nowej, letniej karty, był łupacz, wołowina i.. wina. Co zdegustowaliśmy? – Oro de Castilla Sauvignon blanc 2015, Rueda – Penamonte Verdejo 2015, Toro