2017-04-30

WINNE ETYKIETY | Prosecco

prosecco
Prosecco. WINNE ETYKIETY to seria artykułów, która ma ułatwić nam poruszanie się pośród ogromnej ilości win dostępnych na rynku. Bierzemy butelkę do ręki, czytamy etykietę i wiemy co kupujemy. proste? A więc do dzieła!Zaczynamy od Prosecco – niesamowicie popularnego wina musującego, które znajdziemy niemal w każdej restauracji, wine barze i sklepie.
WINNE ETYKIETY | Prosecco was last modified: Kwiecień 30th, 2017 by festus_admin
2018-04-05

A MOŻE KONIACZKU? | Maciej Nowicki, Winicjatywa

moze koniaczku
A może koniaczku?Zdrobnienie w tytule jest celowe. W Polsce koniak nie ma łatwego życia. Jako destylat z wina należy do szerokiej grupy alkoholi zwanej brandy (którego polską nazwą jest winiak). Znaczna część społeczeństwa stawia znak równości pomiędzy tymi trzema nazwami, nie widząc specjalnej różnicy jakościowej. Tymczasem nazwa koniak zarezerwowana jest wyłącznie
A MOŻE KONIACZKU? | Maciej Nowicki, Winicjatywa was last modified: Kwiecień 5th, 2018 by festus_admin
2018-05-10

JAKIE WINO DO GRILLA? | kilka dobrych propozycji

wino
Wino do grilla? Mamy dla Was kilka propozycji.Mamy środek lata, a co za tym idzie, grillujemy pełną parą. Na ruszt wrzucamy wszystko, na co tylko mamy ochotę – kiełbasy, karkówkę, ryby, warzywne szaszłyki, a nawet owoce. Stoły uginają się od pysznego jedzenia, do którego warto podać dobre wino do grilla. Niech będzie
JAKIE WINO DO GRILLA? | kilka dobrych propozycji was last modified: Maj 10th, 2018 by festus_admin
2017-03-07

PIWNA REWOLUCJA W POLSCE VOL. 1 | Historia

piwna rewolucja w polsce
Piwna Rewolucja w Polsce. Waszym i naszym Gościem jest Michał Saks, współzałożyciel AleBrowaru, miodosytnik, złoty medalista, człowiek orkiestra oraz jeden z duszpasterzy Piwnej Rewolucji nad Wisłą. Rozmawiamy o historii nowofalowych piw w Polsce i na świecie, kulisach powstania pierwszych rzemieślniczych browarów w naszym kraju oraz o tym, że krowie placki nie powstają
PIWNA REWOLUCJA W POLSCE VOL. 1 | Historia was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

10 CIEKAWYCH RZECZY NA TEMAT WINA

wina
Najstarsza znana butelka wina ma prawie 1700 lat i znajduje się w muzeum Palatynatu w Spirze. Znaleziono ją w krypcie rzymskiego patrycjusza z IV wieku n.e. Butelka jest szklana, więc można ocenić przynajmniej częściowo jej zawartość i wydaje się że wymagałaby solidnej dekantacji przed degustacją. Ankieta przeprowadzona w Australii, badania
10 CIEKAWYCH RZECZY NA TEMAT WINA was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2018-04-05

WINO MOŻE BYĆ FORMĄ SZTUKI | Wiktor Zastróżny

wino
Wino może być formą sztuki. Sopocki FESTUS to powstała 20 lat temu rodzinna firma, która jako jedna z pierwszych, po 1989 roku, zaczęła importować do Polski wina i alkohole mocne od producentów z całego świata. Rozmawiamy z jej założycielem Wiktorem Zastróżnym o tym, jak się znalazł w świecie wina.Gabriela Pewińska: Czym
WINO MOŻE BYĆ FORMĄ SZTUKI | Wiktor Zastróżny was last modified: Kwiecień 5th, 2018 by festus_admin
2017-04-15

PIERRE DE SEGONZAC & SZTUCZKA | TestSmaku.pl

pierre de segonzac
Pierre de Segonzac. koniak i jedzenie to nie jest proste i oczywiste połączenie. Nawet Francuzi sięgają po koniaki głównie jako digestif, a najlepsze butelki otwierają w gronie znajomych, często w towarzystwie cygara. Nie mogliśmy nie skorzystać z zaproszenia na foodpairing szlachetnych destylatów z małej, rodzinnej firmy Pierre de Segonzac, z ambitną
PIERRE DE SEGONZAC & SZTUCZKA | TestSmaku.pl was last modified: Kwiecień 15th, 2017 by festus_admin
2017-03-07

TAPAS BARCELONA & FESTUS | degustacja win

degustacja win
To była wspaniała degustacja win w Tapas Barcelona oraz prezentacja nowego menu. Piękny wieczór. Widzieliśmy się w poniedziałek, 21 czerwca 2016 roku. Co zjedliśmy? Na stołach pojawiły się premierowe dania z nowej, letniej karty, był łupacz, wołowina i.. wina. Co zdegustowaliśmy? – Oro de Castilla Sauvignon blanc 2015, Rueda – Penamonte Verdejo 2015, Toro
TAPAS BARCELONA & FESTUS | degustacja win was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin
2017-06-16

SZTUCZKA, PIERRE DE SEGONZAC & FESTUS | Degustacja Koniaków

sztuczka
Restauracja Sztuczka, Pierre de Segonzac oraz Festus zapraszają na niesamowitą kolację połączoną z degustacją koniaków. Kiedy? 18 czerwca 2016 roku, zaczynamy o godzinie 18:00. Gdzie? Restauracja Sztuczka, Abrahama 40, Gdynia.Wspólnie z szefem kuchni, Rafałem Wałęsą, przygotowaliśmy menu degustacyjne, idealnie dopasowane do koniaków Pierre de Segonzac.aperitif: Pierre De Segonzac premium |
SZTUCZKA, PIERRE DE SEGONZAC & FESTUS | Degustacja Koniaków was last modified: Czerwiec 16th, 2017 by festus_admin
2018-05-10

SZCZUPAK | Festus & Łukasz Toczek

szczupak
Łukasz Toczek, executive chef warszawskiej restauracji Focaccia, poleca Wam przepis na wyśmienitego szczupaka w zalewie octowej. Szczupak w maju, z powodu panującego na niego sezonu wędkarskiego, jest najlepszym wyborem do przygotowania go sobie „na zapas”. Jeśli chcecie przygotować go „na teraz” – nie pasteryzujcie. Będzie gotowy za dwa, trzy dni. Idealnie pasuje do
SZCZUPAK | Festus & Łukasz Toczek was last modified: Maj 10th, 2018 by festus_admin
2018-04-05

CONCEITO, RITA MARQUES | Maciej Nowicki, Winicjatywa

conceito
Maciej Nowicki na łamach Winicjatywy pisze o naszych winach Conceito, które zdegustował. Miłej lektury! Etykietę dzisiejszego wina dnia po raz pierwszy widziałem jako.. zdjęcie profilowe na Facebooku, naszego autora – Marcina Likowskiego. Wkrótce okazało się że Conceito to nie tylko zapadające w pamięć etykiety, ale i świetna zawartość. Za całą koncepcją
CONCEITO, RITA MARQUES | Maciej Nowicki, Winicjatywa was last modified: Kwiecień 5th, 2018 by festus_admin
2017-03-07

DEGUSTACJA GRAPPY | Distilleria Santa Teresa Marolo

grappy
Zapraszamy na kolejną degustację, tym razem grappy, z okazji dwudziestolecia firmy Festus. Tym razem będziemy degustować grappy, te najpiękniejsze na świecie, pochodzące z destylarni Santa Teresa Marolo. Gościem specjalnym będzie właściciel destylarni Santa Teresa, Lorenzo Marolo. Spotykamy się 10 czerwca o godzinie 19:00 w sklepie Festus na Morskiej w Sopocie. Z
DEGUSTACJA GRAPPY | Distilleria Santa Teresa Marolo was last modified: Marzec 7th, 2017 by festus_admin