Maison Louis Jadot to jeden z najsłynniejszych i najlepszych producentów win z Burgundii. To swoiste arcydzieła, dzięki którym możemy poczuć subtelne różnice pomiędzy poszczególnymi apelacjami tego regionu. Firmę założył w 1859 roku Louis Henry Jadot. Od początku tworzył wina najwyższej jakości, zwracając szczególną uwagę na charakterystykę każdego terroir. W 1900
Cantina Settesoli została założona w 1958 roku przez grupę producentów wina z Sycylii. Najsłynniejsze to Settesoli, Mandrarossa i Inycon, które zyskały uznanie wśród amatorów i krytyków wina na całym świecie.Gorące promienie słoneczne, błękitne krajobrazy i łagodna morska bryza. W takim otoczeniu dojrzewają grona win z Mandrarossy. Zyskują dzięki temu swój
Marolo została założona w mieście Alba w 1977 roku przez Paolo Marolo. Słynie z innowacyjnego podejścia do produkcji grappy. Paolo jako jeden z pierwszych, w czasach gdy wszyscy produkowali grappę na ilość, postawił na jakość.Do destylacji grappy używa się alembików z płaszczem wodnym typu Bain Marie. Są one bardzo drogie i
Masca del Tacco. W 2010 roku Armando Mergè razem z synem Felice zakupili, wybudowany w 1949 roku, budynek Miejskiej Spółdzielni Producentów w Erchie. Zmienili nazwę na Masca del Tacco i zmodernizowali tak, by spełniał wymogi produkcji win wysokiej jakości. Od tego momentu tworzą wina pochodzące z 50 hektarów znakomitych działek
Mazzei, to rodzina, która może poszczycić się niezrównanym dziedzictwem zanurzonym w toskańskiej tradycji winiarskiej. Jej historia zaczyna się kilkaset lat temu w niewielkiej średniowiecznej wiosce Castello di Fonterutoli i nieprzerwanie trwa od 24 pokoleń. Można nieśmiało stwierdzić iż praprzodek, Ser Lapo Mazzei (1350-1412) jest ojcem Chianti. Świadczyć mogą o tym
Burgundia to kraina dająca nam jedne z najwspanialszych win na świecie. Wtajemniczeni wiedzą jednak, że w sercu regionu Cote de Beaune znajduje się także siedziba firmy Michel Couvreur. Tam, piętnaście metrów pod ziemią, leżakują najlepsze szkockie destylaty, które bacznie doglądane są przez cellar mastera Jean-Arnaud Frantzena.Michel Couvreur (1928-2013) przez wiele
Mombasa Club Gin zawdzięcza swoją nazwę prywatnemu klubowi brytyjskich dżentelmenów założonemu w 1885 roku w kolonialnym Zanzibarze (obecnie Kenia). Gin, produkowany w Londynie, był wysyłany do Afryki, aby członkowie klubu mogli cieszyć się domowym trunkiem w portowym mieście Mombasa.Niezmieniona formuła ginu pochodzi z końca XIX wieku. Producenci Mombasy szczycą się
W średniowiecznej Hiszpanii panował zwyczaj oddawania niewielkiej części ziemi zakonnikom w zamian za ich pracę oraz modlitwę. Stąd określenie tego miejsca Pago de Los Capellanes, czyli "ziemia zakonników". W XIX wieku winnicę wraz z przyległym klasztorem znacjonalizowano.Dzisiejsza winnica Pago de Los Cappelanes powstała w latach osiemdziesiątych XX wieku i stała
Firma Pampero powstała w Caracas, stolicy Wenezueli, w 1938 roku. Od początku istnienia cieszy się świetną renomą. Jako jedna z pierwszych skierowała uwagę na produkcję wysokogatunkowych rumów, z których obecnie słynie ten południowoamerykański kraj. Trunki Pampero jako pierwsze w Wenezueli otrzymały oznaczenie "anejo", przeznaczone dla długo dojrzewających rumów typu premium.