2018-01-23

MAROLO DISTILLERIA | Piemont, Włochy

Marolo
Marolo została założona w mieście Alba w 1977 roku przez Paolo Marolo. Słynie z innowacyjnego podejścia do produkcji grappy. Paolo jako jeden z pierwszych, w czasach gdy wszyscy produkowali grappę na ilość, postawił na jakość.Do destylacji grappy używa się alembików z płaszczem wodnym typu Bain Marie. Są one bardzo drogie i
MAROLO DISTILLERIA | Piemont, Włochy was last modified: 23 stycznia, 2018 by festus_admin
2018-01-08

MASCA DEL TACCO | Apulia, Włochy

masca del tacco
Masca del Tacco. W 2010 roku Armando Mergè razem z synem Felice zakupili, wybudowany w 1949 roku, budynek Miejskiej Spółdzielni Producentów w Erchie. Zmienili nazwę na Masca del Tacco i zmodernizowali tak, by spełniał wymogi produkcji win wysokiej jakości. Od tego momentu tworzą wina pochodzące z 50 hektarów znakomitych działek
MASCA DEL TACCO | Apulia, Włochy was last modified: 8 stycznia, 2018 by festus_admin
2017-12-13

MAZZEI | Toskania, Włochy

mazzei
Mazzei, to rodzina, która może poszczycić się niezrównanym dziedzictwem zanurzonym w toskańskiej tradycji winiarskiej. Jej historia zaczyna się kilkaset lat temu w niewielkiej średniowiecznej wiosce Castello di Fonterutoli i nieprzerwanie trwa od 24 pokoleń. Można nieśmiało stwierdzić iż praprzodek, Ser Lapo Mazzei (1350-1412) jest ojcem Chianti. Świadczyć mogą o tym
MAZZEI | Toskania, Włochy was last modified: 13 grudnia, 2017 by festus_admin
2019-12-13

MICHEL COUVREUR | Burgundia, Francja

michel couvreur
Burgundia to kraina dająca nam jedne z najwspanialszych win na świecie. Wtajemniczeni wiedzą jednak, że w sercu regionu Cote de Beaune znajduje się także siedziba firmy Michel Couvreur. Tam, piętnaście metrów pod ziemią, leżakują najlepsze szkockie destylaty, które bacznie doglądane są przez cellar mastera Jean-Arnaud Frantzena.Michel Couvreur (1928-2013) przez wiele
MICHEL COUVREUR | Burgundia, Francja was last modified: 13 grudnia, 2019 by festus_admin
2018-02-01

MOMBASA GIN | Anglia

mombasa gin
Mombasa Club Gin zawdzięcza swoją nazwę prywatnemu klubowi brytyjskich dżentelmenów założonemu w 1885 roku w kolonialnym Zanzibarze (obecnie Kenia). Gin, produkowany w Londynie, był wysyłany do Afryki, aby członkowie klubu mogli cieszyć się domowym trunkiem w portowym mieście Mombasa.Niezmieniona formuła ginu pochodzi z końca XIX wieku. Producenci Mombasy szczycą się
MOMBASA GIN | Anglia was last modified: 1 lutego, 2018 by festus_admin
2017-06-30

MONKEY 47 GIN | Niemcy

monkey 47
MONKEY 47 GIN | Niemcy was last modified: 30 czerwca, 2017 by festus_admin
2018-02-18

PAGO DE LOS CAPELLANES | Ribera del Duero, Hiszpania

pago de los capellanes
W średniowiecznej Hiszpanii panował zwyczaj oddawania niewielkiej części ziemi zakonnikom w zamian za ich pracę oraz modlitwę. Stąd określenie tego miejsca Pago de Los Capellanes, czyli "ziemia zakonników". W XIX wieku winnicę wraz z przyległym klasztorem znacjonalizowano.Dzisiejsza winnica Pago de Los Cappelanes powstała w latach osiemdziesiątych XX wieku i stała
PAGO DE LOS CAPELLANES | Ribera del Duero, Hiszpania was last modified: 18 lutego, 2018 by festus_admin
2018-02-11

PAMPERO RUM | Caracas, Wenezuela

pampero
Firma Pampero powstała w Caracas, stolicy Wenezueli, w 1938 roku. Od początku istnienia cieszy się świetną renomą. Jako jedna z pierwszych skierowała uwagę na produkcję wysokogatunkowych rumów, z których obecnie słynie ten południowoamerykański kraj. Trunki Pampero jako pierwsze w Wenezueli otrzymały oznaczenie "anejo", przeznaczone dla długo dojrzewających rumów typu premium. 
PAMPERO RUM | Caracas, Wenezuela was last modified: 11 lutego, 2018 by festus_admin
2018-04-04

PEDESCLAUX | Pauillac, Bordeaux

pedesclaux
Winnica Pedesclaux powstała w 1810 roku. Jej pierwszym właścicielem był Urbain Pedesclaux, od którego pochodzi jej nazwa. W 1855 roku podczas słynnej klasyfikacji win z Bordeaux, zyskała status Grand Cru Classé. Kolejnym właścicielem winnicy został w 1891 roku Hrabia Gastebois. Przez kolejne 60 lat wielokrotnie zmieniali się właściciele winnicy, doprowadzając
PEDESCLAUX | Pauillac, Bordeaux was last modified: 4 kwietnia, 2018 by festus_admin
2018-04-18

PENDERYN | Walia, Wielka Brytania

penderyn
Sztuka destylacji ma w Walii długą historię, ale w dużej mierze nieudokumentowaną. Wiemy, że rodzina Evana Williamsa (Walijczyka, który w połowie osiemnastego wieku wyemigrował do USA i zajął się wytwarzaniem bourbonu), miała w miasteczku Dale destylarnię. Znamy także krótką i mało znaczącą historię destylarni Fragnoch (1889-1903). Wiek dwudziesty: posucha.Dopiero w
PENDERYN | Walia, Wielka Brytania was last modified: 18 kwietnia, 2018 by festus_admin