Degustacyjny Słownik Winiarski. Wiktor Zastróżny.
By cieszyć się winem, docenić jego walory smakowe i zapachowe, a przede wszystkim towarzyskie, należy chociaż w ograniczonym zakresie poznać język wina.
By z kimś rozmawiać o winie trzeba poznać słowa, które pozwolą przekazać nasze wrażenia o jego wyglądzie, smaku i zapachu oraz wyrazić ocenę jego jakości.
Początkującym słownictwo winiarskie wydaje się być jakimś tajemniczym żargonem, chociaż stanowi ono dosyć spójną całość. Znajomość terminologii winiarskiej oczywiście nie jest konieczna dla rozkoszowania się winem, ale może pomóc w rozumieniu jego bogactwa, w lepszym rozumieniu literatury i czasopism winiarskich, ale także restauracyjnych menu.
Prócz wyrażeń degustacyjnych w słowniku znalazło się wiele informacji z zakresu produkcji wina, technik winiarskich czy procesów chemicznych umożliwiających zrozumienie pewnych cech i stylów wina np. reserva, rimage, ripasso, solera, tawny, ruby, redukcja, utlenianie itp. W słowniku znalazły się też wyrażenia, które możemy znaleźć na etykietach oraz definicje specyficznych win typu vin jaune, szampan, amarone, recioto, retsina, sherry, porto, madera, banyuls, marsala..
Miłej lektury!
Wiktor Zastróżny
Wreszcie ktoś wziął byka za rogi,
który zwie się „polski język degustacyjny”.
Panie Wiktorze, chapeau bas i wielkie, ogromne brawa!
– Marek Bieńczyk, Winicjatywa.pl
Ta napisana świetnym językiem, bardzo kompetentna książka powinna znaleźć się w bibliotece każdej osoby, która deklaruje zainteresowanie winem.
Panie Wiktorze, dziękuję!
– Tomasz Prange-Barczyński, Magazyn Wino