FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

wypalanie beczek

podczas produkcji beczek ich wypalanie ma istotny wpływ na aromat i smak przyszłego wina (oczywiście jeśli fermentuje lub dojrzewa w beczce); słabo wypalona beczka (ok. 10–15 min) dostarcza winu wytrawnej nuty korzennej, aromaty wanilii, słodkich przypraw, cynamonu, ciepłego chleba, ponadto przekazuje winu najwięcej tanin; średnio wypalona beczka (ogrzewanie 15–30 min) wnosi do wina jeszce mocniejszą nutę wanilii, także skórki chleba, goździków, gałki muszkatołowej, tytoniu, pieczonego kasztana jadalnego, lukrecji, kokosa, topionego masła i karmelu; średnie wypalanie beczki przekazuje winu średnią ilość tanin; mocno wypalona beczka (ok. 45 min) dostarcza smaków i aromatów empireumatycznych pieczonego chleba, palonej kawy, kakao, dymu, nerkowca i lukrecji, goździków, jeszcze mocniej karmelu oraz imbiru dymu, sadzy, spalenizny, kreozotu, smoły, a nawet żywicy i wędzonego boczku; dąb; dębowe; grzanka


POKAŻ: