FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

wino białe

wino, którego kolor nie zawiera barwy czerwonej ani różowej; jego suknia może zmieniać się od niemal bezbarwnej do żółtozłotej, bursztynowej lub koloru karmelu; powstaje z białych odmian winorośli, zwykle z odcieniem zieleni, żółci lub różowego koloru, może powstać także z gron czerwonych o białym miąższu (np. pinot noir); charakteryzuje się smakiem i aromatem od ostrego po niezwykle soczysty, pociągający i egzotyczny; jeśli w.b. mają wyraźnie zielonkawy odcień, prawdopodobnie wytworzono je z winogron zebranych przed osiągnięciem przez nie pełnej dojrzałości: nie jest to wada, ale można oczekiwać, że wina takie będą mieć wyższą kwasowość i spowodują uczucie cierpkości na podniebieniu; w niektórych winach jest to cecha naturalna i pożądana; białe wina o złotym odcieniu, ale jeszcze jasne, zwykle mają więcej ciała i prawdopodobnie leżakowały w dębowych beczkach lub na osadzie (sur lies); wina białe przedwcześnie dojrzałe lub utlenione przybierają brązową szatę i nudny wygląd; pierwszym krokiem do wytworzenia w.b. jest zmiażdżenie i wyciśnięcie soku z winogron, zwykle na prasie pneumatycznej; po odrzuceniu skórek i pestek następuje etap fermentacji; jest to jedyna różnica między białym a czerwonym winem (to maceruje się na moszczu); następny etap zależy od tego, czy producent zamierza uzyskać wino wytrawne czy mniej lub bardziej słodkie; w.b. bardzo wytrawne (ang. bone-dry) tworzy się, gdy prawie cały cukier z soku winnego zostanie zamieniony na alkohol w procesie fermentacji; do najbardziej znanych bardzo wytrawnych win należą niektóre sauvignon blanc oraz albariño; w w.b. wytrawnych zawartość cukru resztkowego wynosi 0,2–4 g/l; a nieco wyższa zawartość cukru może pochodzić od skórek pozostawionych wraz z sokiem do fermentacji; w w.b. średnio wytrawnych stężenie cukru resztkowego zawiera się w przedziale 0,2–45 g/l, co pozostawia dużą przestrzeń do ich kategoryzacji; w tej grupie mogą znaleźć się wina takie jak: chenin blanc, niektóre sauvignon blanc, viognier i gewürztraminer; w.b. słodkie zwykle kojarzy się z pochodzącą od cukru dużą słodkością na języku (warto pamiętać – słodkość wina nie zależy wyłącznie od obecności cukru); wina takie często są bogate, z intensywnym smakiem i aromatem brzoskwiń, moreli i miodu; aby stworzyć w.b. wina słodkie używa się do fermentacji naprawdę bardzo dojrzałych owoców, co uniemożliwia drożdżom przetworzenie obecnego w nim cukru na alkohol, zanim tenże alkohol ich nie zabije; słodki smak wina zintensyfikować może jeszcze botrytis cinerea powodujący koncentrację cukru i kwasów w owocach; za słodkie uznaje się wina o zawartości cukru resztkowego 45 g/l i więcej; amabile; abboccato; auslese; beerenauslese; trockenbeerenauslese; eiswein; moelleux


POKAŻ: