FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

wady wina

można je podzielić na będące efektem błędów produkcyjnych, szkodliwych dla wina oraz wady o charakterze kosmetycznym niewpływające na jego jakość; wady to anomalie w kolorze, zapachu i smaku wina, usterki w składzie chemicznym, obniżające jego wartość lub całkowicie je dyskwalifikujące, np. niedostateczne stężenie alkoholu, zbyt wysoka lub niska kwasowość, duża gorycz wina, maderyzacja, zapach pleśni, zjełczałego masła, octu, brettanomyces, nadmierna ilość siarki, smak korka (korkowe), geranium itp.; wadą jest też nie najlepszy wygląd wina, np. zmętnienie, brązowienie, brak klarowności; większość wad (w niezbyt daleko posuniętym stadium rozwoju) może być usunięta przez zastosowanie odpowiednich zabiegów technicznych lub produkcyjnych; największa część win wadliwych smakuje korkiem: nie należy ich pić, ani wykorzystywać przy sporządzaniu potraw; za wadę można uznać także zbyt intensywny smak i zapach win za długo przebywających w nowych beczkach czy beczkach mocno opalonych lub – w przypadku tańszych win – wytworzonych z nadmiernym użyciem wiórów dębowych; niektóre wady wina można ukryć, podając trunek w niższej temperaturze; utlenione; gorzkość wina; choroby wina; dekantacja; drewniane; merkaptan; kwaśna kapusta; smak papieru; temperatura podawania wina


POKAŻ: