FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

tekstura

konsystencja wina lub zespół wrażeń dotykowych, fizyczne odczuwanie wina na podniebieniu; w sensie ogólnym oznacza odczuwanie faktury powierzchni przedmiotu (drewna, obrazu, splot tkaniny), wrażenie odczuwane za pomocą dotyku jako szorstkie, gładkie, kłujące itd.; tak jak powierzchnia przedmiotu czy materiału wino w ustach może sprawiać wrażenie twardości, miękkości, chropowatości, spoistości, gęstości; najogólniej tekstura określa giętkość wina lub jej brak, wskazuje, czy wino jest oleiste, tłuste, soczyste, jedwabiste, aksamitne, gładkie, okrągłe, zaokrąglone, potoczyste, żywe, kremowe czy całkiem przeciwnie: wodniste, szorstkie, chropawe, ziarniste, kłujące, pospolite, rustykalne, twarde, niedelikatne (delikatne); o niektórych winach mówi się np., że mają jedwabistą, bogatą, gładką jak masło, kremową, mięsistą teksturę (fakturę); konsystencja wina, jego lepkość, wyczuwalna gęstość dotyczą zwłaszcza alkoholu; t. lub faktura stanowią jakość „dotykową” wina; odczuwana konsystencja wina często wywołuje skojarzenia wizualne (suknia); jej jakość, poprzez analogię, porównuje się z przyjemnością dotykania kosztownych tkanin, takich jak jedwab, aksamit, koronka, atłas, tafta; niektóre wina, jak sémillon czy chenin blanc, przypominają lepkością wosk pszczeli; twarda, szorstka t. spowodowana jest nadmierną zawartością niedojrzałych tanin i kwasów, miękka oznacza wino okrągłe w ustach, z dojrzałymi taninami, np. miękka tekstura merlota czyni je delikatnie śliwkowym, o smaku i aromacie przypominającym prawie owocowe ciasto, łagodnym, gładkim, bardziej przystępnym w piciu niż siostrzany cabernet sauvignon; t. zależy od relacji między stałymi składnikami wina: alkoholem, kwasowością, taninami i cukrami; t. jest uściśleniem tego, co określa się jako ciało lub ciężar wina odczuwany podczas ataku, czyli pierwszym zetknięciu wina z podniebieniem; określenie najczęściej używane w odniesieniu do mocnych, gęstych, intensywnych, wypełniających podniebienie win; często używa się analogii z ciałem ludzkim, stąd określenia: pełne ciała, mięsiste, tłuste, chude, wyschłe; oceniając t. win białych używa się także takich określeń, jak: potoczyste, gęste, oleiste, lepkie (np. jak syrop – o winach zawierających dużą ilość cukru resztkowego); jakość t. zwykle ocenia się w kontekście apelacji; gęstość; budowa wina; struktura; treściwość; gorące; wypełniające usta


POKAŻ: