FESTUS Wine & Spirits since 1996 - sklep z winem

FESTUS - sklep z winami - importer win oraz alkoholi mocnych

perliste, perlistość

określenie mało precyzyjne, często zamiennie stosowane z pétillant czy frizzante (chociaż te mają wyższe ciśnienie w butelce); wino zawierające 1–2 g naturalnego dwutlenku węgla (CO2), pochodzącego z fermentacji alkoholowej lub fermentacji jabłkowo-mlekowej; wina takie nie są tworzone metodą drugiej fermentacji w butelce (metoda szampańska); w większości taki charakter mają wina dojrzewane na drożdżowym osadzie (sur lies), np. muscadet, szwajcarskie fendant z odmiany chasselas (odświeżające, potoczyste, wspaniałe do fondu i raclette) czy francuskie blanc perlé z Gaillac; zwykle ciśnienie w butelce z takim winem nie przekracza 1 bar; p. może być wynikiem złej fermentacji lub być z rozmysłem zaplanowana, by dodać winu świeżości; niekiedy p. może być przypadkowa, wynikająca z różnicy ciśnień; na poziomie morza wino może być spokojne, a na wysokości 2–3 tys. m n.p.m. rozpuszczony w winie CO2 może wykazywać oznaki minimalnego pienienia, co może być dla degustującego niespodzianką; nawet całkowicie spokojne niemieckie, wysokiej klasy rieslingi butelkowane są z nieznaczną ilością CO2;  musujące; spritzy; koraliki


POKAŻ: